Gazdaság

A végtörlesztés súlyos veszteséget okozhat a magyar bankrendszernek

A végtörlesztés súlyos veszteséget okozhat a magyar bankrendszernek

2011. november 3., csütörtök
A végtörlesztés súlyos veszteséget okozhat a magyar bankrendszernek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői szerint a végtörlesztés súlyos veszteséget okozhat a magyar bankrendszernek - derül ki a jegybank "Jelentés a pénzügyi stabilitásról" szóló anyagából, amelyet szerdán publikált az MNB.

A jegybank szakértői úgy vélik, a deviza-hitelállományhoz képest 30 százalékos végtörlesztés és az eurózóna válságának további mélyülése akár 200 milliárd forintos többlet-tőkeigényhez vezet a magyar bankrendszerben, holott már most számos hazai bank közel van ahhoz, hogy tőketartalékai kimerüljenek.

Nagy Márton

, a jegybank pénzügyi stabilitási szakterületének vezetője elmondta: ha a teljes lakossági devizaalapú jelzáloghitel-állományhoz viszonyítva a végtörlesztés aránya 20 százalékot ér el, az még nem idéz elő újabb tőkeigényt a hazai bankrendszer számára, ugyanakkor az MNB szeptemberi inflációs jelentésében felvázolt makrogazdasági alappálya mentén is több magyarországi bank esetében is elfogyhatnak a tőketartalékok.

Balás Tamás

, a jegybanki szakértői csapat tagja, vezető elemző elmondta, hogy a háztartási szektorban a nem teljesítő hitelek aránya megközelíti a 13 százalékot. (A nem teljesítő hiteleken a bankszakma a 90 napon túli adósok hiteltartozását érti.) A szakértő kifejtette: a háztartások hitelei között a legrosszabb törlesztési hajlandósággal a 2007-2008 között felvett devizakölcsönöket fizetik vissza. Az MNB szakértői úgy számoltak, hogy a végtörlesztéseket a lakossági devizaalapú jelzálog hitelek 20 százalékos arányánál 5 százalékot a megtakarításokból, 15 százalékot a majd a piacra kerülő devizahitelt kiváltó forintkölcsönökből fizetik vissza. A végtörlesztésekben való részvételt befolyásolja majd az azokat kiváltó forintkölcsönök kamata - mondta a szakértő. Az MNB szakértői szerint a jelentés készítése körüli árfolyamok mellett a kiváltó forinthitelek 14 szálék fölötti teljes hiteldíj mutatója fölött és 10 évnél hosszabb futamidőnél már nem érdemes a végtörlesztéssel élni. Az MNB szakértői azt javasolták, hogy a bankokat érdekeltté kell tenni abban, hogy a portfóliójukat gyorsan kitisztítsák, a lakossági devizahiteleknél egyes kölcsönöket leírjanak. Emellett javasolják, hogy be kellene vezetni a magáncsőd intézményét, hogy egyes nehéz helyzetbe került adósok szabályozottan tudják tartozásaikat rendezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.