Kultúra

A film minőségi kategória - rövidfilmek a Rendezvényházban + FOTÓK

A film minőségi kategória - rövidfilmek a Rendezvényházban + FOTÓK

2011. november 20., vasárnap
A film minőségi kategória - rövidfilmek a Rendezvényházban + FOTÓK

Amatőr filmesek munkái forogtak szombat délután az újszegedi Rendezvényház előadótermében. A IV. Van-Más-Kép Ifjúsági Film és Videoklip-fesztiválon pár perces rövidfilmek szerepeltek, a legjobb alkotásokat szakmai zsűri értékelte.

Egy ebédet kutató macskától az árvaházban élő gyerekeken át a kovácsmesterség kihalásra ítélt, évszázados munkafolyamatáig számos témát dolgoztak fel a negyedik alkalommal megrendezett Ifjúsági Film és Videoklip-fesztivál amatőr rendezői. Az újszegedi Rendezvényház előadótermében szombat délután tartott filmmaratonon harmincöt rövid alkotást vetítettek le, műfajuk szerint csoportosítva. Szakmai zsűri értékelte a látottakat, a legjobb rövidfilmeket pedig a Magyar Televízió is műsorra tűzi majd.

Bárki lehet filmrendező

A film elsősorban minőségi kategória - mondta nyitóbeszédében

Csabai Ferenc

projektmenedzser, aki szerint napjainkra a filmforgatás lehetősége annyira kiterjedt, hogy szinte már bárkiből lehet rendező. "A filmkészítés egy demokratikus műfajjá vált: egy bevásárlóközpontban vásárolt kamerával szinte bárki megvalósíthatja az elképzeléseit, ez azonban nem tesz mindenkit jó filmessé" - emelte ki Csabai Ferenc, aki szerint a kitágult lehetőségek nem feltétlenül járnak együtt a szakma kommersszé válásával, hiszen a kevésbé tehetősek közül is ugyanúgy kerülhetnek ki "csiszolatlan gyémántok", akiknek már több lehetőségük van tehetségük és fantáziájuk képre viteléhez. "Az amatőr filmesek munkája azért is fontos és kiemelkedő, mert ők nem a megélhetésért, hanem magáért a műért dolgoznak" - tette hozzá.

A szombat délelőtt 11 órakor kezdődött filmmaratonon négy fő kategóriában vetítették le az alkotásokat: dokumentumfilmek, kisjátékfilmek, videoklipek, valamint animációs filmek váltották egymást. A nevezésnél csak a műfaji kitételek voltak megszabva, a témaválasztást a rendezőkre bízták, így igen változatos felhozatalt tekinthettünk meg, elgondolkodtató művészfilmek mellett szórakoztató alkotások és dokumentumfilmek is szerepeltek a kínálatban. A technikai háttér is sokszínű volt, az egyszerű, kézi kamerával rögzített alkotások közé egész komoly háttérrel, számítógépes programokkal átdolgozott anyagok is keveredtek.

Zsigmond Vilmos nyomában

Molnár Csaba, a Rendezvényház ügyvezető igazgatója szerint ez a filmfesztivál az első lépés lehet a siker felé vezető úton. Például állította az amatőr filmesek elé az Oscar-díjas operatőrt, Zsigmond Vilmost, aki a napokban vehette át életműdíját a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált rendező Bunyik Entertainmenttől. Mint mondta: reméli, hogy az itt látható filmek alkotói is hasonlóan szép eredményeket érnek majd el. "Immáron a negyedik alkalommal rendezik meg ezt a filmfesztivált, melyre a határon túlról is érkeztek alkotások. Egy kulturális értékeket képviselő, fiatalok számára előrelépési lehetőségeket jelentő fesztiválról volt szó, így a Rendezvényház is segített a szervezésben, kivitelezésben. Jó lehetőség ez a bemutatkozásra, hiszen a legjobb alkotások a Magyar Televízió műsorában is szerepelni fognak" - árulta el portálunknak Molnár Csaba. Zárásként este hat órakor a négy zsűritag (Seres Tamás vezető rendező, Sághy Miklós filmesztéta, Váraljai Tamás rendező és az est moderátora, Dohorné Kostyál Zsuzsanna művészeti előadó) egy interaktív értékelés keretén belül az összes filmet értékelte. A legjobb animációs filmnek Németh Balázs Kristóf Csütörtök című videóját választották, a legjobb dokumentumfilm díját Zurbó Dorottyának ítélték Az elátkozott ház című alkotásáért, a legjobb kisjátékfilm a Vakvágány lett Tóth Gergelytől, míg Tisza Balázs és Pribék Gábor a legjobb videoklip díját vihette haza Chillaut – with Shamane című videójáért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.