Gazdaság

1400 milliárddal csökkentette az államadósságot a magánnyugdíjvagyon

1400 milliárddal csökkentette az államadósságot a magánnyugdíjvagyon

2011. november 30., szerda
1400 milliárddal csökkentette az államadósságot a magánnyugdíjvagyon

A magánnyugdíjpénztáraktól átvett vagyonelemek összértéke 2945,7 milliárd forint volt, az állampapír-állomány átvételével pedig csaknem 1400 milliárd forinttal csökkent az államadósság - derül ki Matolcsy György tájékoztatásából, amely szerint a még fel nem használt vagyonelemeket is az adósság csökkentésére használják fel.

A nemzetgazdasági miniszter a szocialista

Tukacs István

írásbeli választ igénylő kérdésére ismertette az állami kezelésbe vett magánnyugdíjvagyon felhasználását. A parlamenti honlapon olvasható összesítés szerint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 529 milliárd forintot fizet be a büdzsébe: 434 milliárdot nyugdíjcélra fordítanak, 95 milliárdot pedig a központi költségvetés használ fel. A reálhozam-kifizetéshez szükséges 233 milliárd forintot a magánpénztáraknak utaltak át. A részletes bontás szerint a forintban denominált eszközök értéke 2433,8 milliárd forint, a devizaeszközök értéke pedig 511,8 milliárd forint volt az átvételkor.

Matolcsy György

hangsúlyozza, hogy a magánnyugdíjvagyon legnagyobb részét az államadósság csökkentésére fordította az alap: a pénztáraktól átvett magyar állampapírok csaknem 1400 milliárd forinttal csökkentették az adósságot. A miniszter tájékoztatása szerint az eddig fel nem használt vagyonelemeket is az államadósság csökkentésére fogják felhasználni. Tukacs István kérdésében arra hivatkozott, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolását rögzítő szabályozás lehetővé tette, hogy a munkavállalók nyugdíjcélú megtakarításából származó összeg az államadósság csökkentésére és a költségvetés folyó kiadásainak finanszírozására is fordítható legyen. A szocialista politikus azt írta, hogy bár a kormány a korábbi tervek szerint a pénz egy részét - 530 milliárd forintot - a "költségvetési lyuk" betömésére, mintegy 370 milliárd forintot a MÁV és a BKV konszolidálására, kétszázmilliárdot pedig a PPP-beruházások kiváltására akart költeni, ezek az elképzelések évközben többször módosultak, így a vagyon tényleges felhasználásáról kevés információ áll rendelkezésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.