Közélet

Tisza-parti szemétbemutató a Városháza előtt (FRISSÍTVE) + VIDEÓ, FOTÓK

Tisza-parti szemétbemutató a Városháza előtt (FRISSÍTVE) + VIDEÓ, FOTÓK

2011. október 3., hétfő
Tisza-parti szemétbemutató a Városháza előtt (FRISSÍTVE) + VIDEÓ, FOTÓK

Reggel nyolc órakor tízzsáknyi hulladékkal érkeztek meg a szegedi Városháza elé a Tisza-part mentén élők, hogy bemutassák az illetékeseknek és a sajtó képviselőinek annak a nyomait, amit minden nap el kell viselniük.

A Városháza előtti járdaszakaszra - annak mintegy két négyzetméteres részét gondosan leterítve - a hulladékok közül egy zsáknyi PET-palackot öntöttek ki.

„Miért csak a másikra mutogatás?"

A „szemétbemutatásra" kiszemelt időpont egybeesett a munkakezdéssel, így a Városházára érkező

Solymos László

alpolgármester is tanúja volt az eseménynek. A lakosok egyike rögvest át is nyújtotta panaszukat neki, kérve ezzel a város és az illetékesek mielőbbi segítségét. „A motorok hajnalig tartó bőgetése, az artikulálatlan ordítozás, a borosüvegek tördelése, a rakpartra hányás jót tesz a város oly sokat ápolgatott és reklámozott jó hírének?" - tette fel a kérdést

Szabó Richárd

, az egyik lakó. „Valóban azt gondolják, hogy egy magát egyetemi városnak mondó megyeszékhelyen ez így rendjén van? Hétköznap reggel rendbe rakják a városi takarítók a partot, de ez nem megoldás." Elmondása szerint állandóan kérik a rendőrség és a közterület-felügyelet segítségét, de szerintük hathatós segítséget eddig még nem kaptak. Ezért is jöttek el a Városháza elé, mert úgy érzik, panaszuk süket fülekre talál.

Bírságok

"A rendőrség folyamatosan és visszatérően ellenőrzi a rakpartot, illetve a környékét, az elmúlt héten 11 darab helyszíni bírságot szabtak ki köztisztasági szabálysértés keretében a rendőrök" - nyilatkozta portálunknak az üggyel kapcsolatban Jászai Linda rendőrhadnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Rakparttakarítás

Miután az egyzsáknyi kiborított szemetet gondosan összeszedték, a többivel együtt a közeli szeméttároló mellé helyezték el. Ekkorra már két autóval öt közterület-felügyelő is megérkezett, hogy felvegye az akcióban részt vevő „magánszemélyek" adatait, és jegyzőkönyvben rögzítse a „tényállást". Hivatali ügyben járt arra

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, aki készségesen elmondta a jelenlévőknek, hogy régóta van már egy megállapodás az ATIKÖVIZIG és a környezetgazdálkodási cég között a rakparti takarítás ügyében. Ennek egyik látható jele volt az, amikor a Belvárosi hídtól az Árvízi emlékműig terjedő szakaszra hulladékgyűjtő zsákokat helyeztek ki, amiket folyamatosan ürítenek. A rakparti út és a Stefánia közötti szakaszt minden hétköznap a városi cég munkatársai feltakarítják, az úttól a Tisza felé eső részen pedig a vízügyes dolgozók teszik ugyanezt. „Mi nem vagyunk egyenruhások, nekünk munkaruhánk van" - mondta a környezetgazdálkodási cég első embere. „Nálunk a bakancs is csak munkavédelmi eszköz. Mi és a vízügyesek csak feltakarítjuk és elszállítjuk a szemetet, a közterületi rendért nem mi vagyunk a felelősek."

Az éjszakai Tisza-part „rendje"

Aki már járt sötétedés után a folyó szegedi partján, bizonyára látta az ott sétálókat, a motorosokat vagy épp a lépcsősoron üldögélőket. De hogy valójában milyen állapotok uralkodnak az éj sötétjében, arról

Szabó Richárd

, az egyik ott lakó mesélt. „Motorostalálkozók, üvegtördelések, kiabálás, részegek" - sorolta az éjszaka eseményeit. „Nyáron nem tudunk nyitott ablaknál aludni, kisgyerekes családok laknak itt. Állandó az üvöltözés, az autókból bömböltetik a zenét, hétvégenként akár pirkadatig is ezt csinálják. Nem beszélve arról, hogy a dolgukat a parkban, a bokrok között vagy épp a partfal oldalába végzik. Ráadásul zömmel fiatalkorúak teszik ezt, akiknek nem is szabadna sehol alkoholt kiszolgálni."

http://www.youtube.com/watch?v=8d6QXJSUJGk

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.