Roma fiatalok léptek be a rendőrség állományába

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Roma fiatalok léptek a rendőrség állományába, a 2010/2011-es tanévre 75 szerződést kötöttek középiskolás fiatalokkal – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a tárca ünnepségén pénteken.

Felidézte: a program nem új, 1996-ban – amikor az országos rendőr-főkapitányi posztot töltötte be – gimnáziumokból, közép- és általános iskolákból roma fiatalokat kollégiumban helyeztek el, ösztöndíjban részesítették őket annak érdekében, hogy a kisebbségi területről megfelelő létszámban kerüljenek ki a rendőrség állományába jelentkezők. Mint mondta, ez a folyamat lelassult, de a kormányzat szeretne új irányt szabni ennek.

Bejelentette: a 75 ösztöndíjas mellett kiegészítették a programot az Országos Roma Önkormányzat javaslata alapján azzal, hogy a főiskolai, egyetemi végzettségűeknek külön lehetőséget biztosítanak, és ők egyéves átképzéssel rendőrtisztként folytathatják a szolgálatukat.

A miniszter arról is beszélt, hogy örül ennek a lehetőségnek, mert van egy olyan problémahalmaz, amelyet csak az ebből a közegből érkezők értenek meg, és csak ők tudnak megfelelő hatást gyakorolni az érintettekre.

A minisztériumban tartott tájékoztatón a miniszter a megjelent ösztöndíjasoknak azt mondta: ők mostantól rendőrök, és nincs kisebbségi rendőr, ők ugyanúgy rendőrök, mint az állomány többi tagja.

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke arról hangsúlyozta, hogy a cigány embernek mindenhol ott kell lennie, de nem a származása miatt, hanem mert felelősen tud gondolkodni egy ország sorsáért, szakmailag felkészült, és ért a munkájához. Az ösztöndíjasoknak hozzátette: ők is azért kerültek a programba, mert alkalmasak arra, hogy Magyarország közbiztonságát őrizzék.

Arról is beszélt, hogy az Országos Roma Önkormányzat programot dolgoz ki, és e körben az utánpótlás fontosságát emelte ki.

Fontos, hogy a rendőri pályát a roma fiatalok körében népszerűsítsék – hangsúlyozta a roma politikus, hozzátéve, hogy külön ösztöndíjban részesítenék az életútként a rendőri pályát választókat.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt mondta, hogy akkor lesz sikeres a roma integráció, ha a világ legtermészetesebb dolga lesz, hogy a romák nem csak olyan területeken dolgoznak, ahol romákkal kell foglalkozni. Az is kell a sikeres roma integrációhoz, hogy a többség ugyanolyan bizalommal forduljon hozzájuk, mint a többségi társadalom tagjaihoz. Szerinte ez az idő még messze van, ugyanakkor üdvözölte a rendőrség állományába lépő romákat, szerinte ők úttörői ennek a folyamatnak.

Hozzátette: ezek a roma fiatalok olyan úton mennek, amely nehezen járható, de nem fog elmaradni a jutalmuk. Mint mondta, ha sikeresek lesznek, akkor az őket követő generációkban is lesznek követőik, és ha végigmennek a rögös, hosszú úton, akkor tisztességes megélhetést szereznek.

Balog Zoltán a SZEGEDma.hu-nak is nyilatkozott a témában, vele készült interjúnkat itt olvashatják!

Default thumbnail
Előző sztori

Teke: Szolnokra is győzni megy a Szegedi TE

Default thumbnail
Következő sztori

Műsorújság: a Telin TV szombati műsora

Legutóbbi hasonló cikkek