/

Öt és fél év a hajléktalant agyonverő férfinek

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Öt és fél év fegyházbüntetéssel sújtotta jogerősen a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki a Tisza-parti városban 2010 nyarán bántalmazta egy hajléktalantársát, aki a sérülésekbe néhány héttel később belehalt.

A 42 éves, korábban erőszakos bűncselekmények miatt többször büntetett Lakatos János 2010. június 24-én szabadult a testi sértés miatt rá kiszabott börtönbüntetésből. Másnap kora reggel hajléktalan ismerősével bort vásárolt és a szegedi Dugonics térre ment. Ott összetalálkoztak a már erősen ittas későbbi sértettel, aki a bort meglátva kért az italból, ám a vádlott ismerőse nem adott neki, s emiatt vitába keveredtek. A szóváltás közben a férfi a járásához használt alumínium mankójával többször is megütötte a részegsége miatt védekezni is alig tudó sértettet. Az ütésektől a sértett orra és füle megsérült, vérezni kezdett.

Miután társa abbahagyta a sértett bántalmazását, a vádlott eldöntötte, ő is megveri a férfit. A sértett nem védekezett, csupán hátrálni kezdett, majd a vádlott egyik nagy erejű, arcra mért ütésétől háttal az úttestre zuhant. Az esés következtében a sértett koponyájának hátsó része az aszfalthoz csapódott, s a férfi elveszítette az eszméletét. Ezt látva a vádlott a sértettet felhúzta a járdára, és hason fekve otthagyta.
Az eszméletlen férfihoz a járókelők hívtak mentőt. A sértettet a traumatológia klinikára szállították, ahol többszöri műtéti beavatkozás és szakszerű orvosi ellátás ellenére 2010. július 12-én elhunyt.
Az eljárás során a bűncselekményt beismerő vádlott az utolsó szó jogán közölte, a történteket megbánta, s az eset lelkileg rendkívüli módon megviselte.
A táblabíróság halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek Lakatos Jánost, s jogerősen – mint erőszakos többszörös visszaesőt – öt és fél év fegyházbüntetéssel sújtotta. A bírósági határozat alapján a férfi nem bocsátható feltételes szabadságra.

Előző sztori

Határidők az agrár-környezetgazdálkodási program résztvevőinek

Következő sztori

Játék! Nyerjen páros belépőt a szegedi Pinceszínház Válás Budán című előadására!