Közélet

Kopjafát állítanak a kommunizmus szegedi áldozataiért

Kopjafát állítanak a kommunizmus szegedi áldozataiért

2011. október 20., csütörtök
Kopjafát állítanak a kommunizmus szegedi áldozataiért

A Kálvária téren szeptember 11-én szentelték fel azt az emlékhelyet, amit a kommunizmusban lerombolt kápolna helyére állítottak. Október 23-án két kopjafát állítanak fel, egyiket a „magyar gulágra” elhurcolt szegediek emlékére.

Egy széles civil összefogás keretében 6×3 méteres fakeresztet állítottak a Kálvária térre, az 1968-ban lerombolt kápolna helyére. Az emlékhelyet

szeptember 11-én adták át

, a domb aljára pedig október 23-án, vasárnap két kopjafát is állítanak majd. Az egyiket az 1951-ben Szegedről a „magyar gulágra”, a hortobágyi munkatáborokba deportáltak emlékére állítják fel (a „magyar gulág” 12 ezer áldozatából 1500 szegedi polgár volt, de városunkban a mai napig nincs semmilyen emlékművük, emléktáblájuk); a másik kopjafát a Szent Kereszt Plébánia állítja a kápolna emlékére. A civilek 750 ezer forintért téglajegyet bocsátottak ki, de nagyobb támogatásokat is kaptak már az építkezésre – az emlékhely megvalósításának költségei ezekből az adományokból gyűltek össze.

Október 23., vasárnap:

9.00: Szentmise az áldozatok emlékére a Móravárosi templomban. 10.00: Kopjafaszentelés a Kálvária dombnál. Ünnepi beszédet mond:

Nógrádi Zoltán

országgyűlési képviselő. Megemlékeznek:

Mari Albertné

Hortobágyi Internáltak Egyesülete,

Vedres Györgyné

,

Pálházi Ernő

,

Üllei Kovács Gizella Anna

színművész A kopjafákat felszenteli:

Balogh József

plébános

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.