Kultúra

Megnyílt az őszi fesztivál: irodalom a festészetben + FOTÓK

Megnyílt az őszi fesztivál: irodalom a festészetben + FOTÓK

2011. október 4., kedd
Megnyílt az őszi fesztivál: irodalom a festészetben + FOTÓK

Sonkodi Rita Ereklyék című kiállítása hivatalosan is megnyitotta az immár 16. alkalommal visszatérő SZTE Őszi Kulturális Fesztivált. Az egy hónapos esemény fő témái a Liszt-év, valamint a szegedi felsőoktatás 90. évfordulója.

Székek, egy hálószoba sarka, üresen álló kalitka, asztalra vetett levelek: első ránézésre teljesen hétköznapinak tűnnek a festőművész

Sonkodi Rita

témái. Mögöttes tartalmuk azonban jóval több, mint amit elsőre észrevennénk. Híres költőink, a Nyugat folyóirat íróinak tárgyait vitte vászonra a művésznő.

Ady

egy "levélfélében" úgy írt

Móricz Zsigmondnak

: "Volt egy szent szándékunk: gyönyörűeket írni." A művésznő e sorokat idézte fel, mikor elhatározta, hogy gyönyörűeket fog festeni. Egy gombostűt sem lehetett volna leejteni hétfő este a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának Átriumában. Sonkodi Rita kiállítása rengeteg érdeklődőt csalt az épületbe, a rendezvény egyben a hónap végéig tartó Őszi Kulturális Fesztivált is megnyitotta. Az est háziasszonyaként

Tajti Gabriella

, a főszervező SZTE Kulturális Iroda vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, de jelen volt és beszédet mondott még

Pál József

, az egyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, illetve

Galambos Gábor

, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja is.

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Ilyet csak egy nő tud készíteni

A kiállítás megnyitója előtt

Cserenyec Dóra

gitárjátékát hallgathatta meg a közönség, mely félkörben körbeállva figyelte az andalító hangszert. "Az egyetem nem csak a tudományok, hanem a kultúra otthona is egyben" - mondta köszöntőjében Pál József. A rektorhelyettes szerint idén különösen nagy számú és változatos kulturális kínálattal szolgálhat a seregszemle. Ötvenöt helyszínen száznál is több irodalmi, könnyűzenei est, tudományos konferencia és színházi előadás színesíti az őszi város hangulatát. "Egy másik fontos dátumot is ünnepelni fogunk hamarosan, 1921. október 10-én kezdődött a felsőoktatás Szegeden. Az egyetem így idén több programmal is készül" - árulta el Pál József.

Galambos Gábor dékán a kiállított műveket, valamint a festőt méltatta. "Hármas minőségben vagyok ma itt: mint kolléga, mint főnök jöttem a megnyitóra, de lelkes műkedvelőként személem meg a kiállított festményeket" - fogalmazott. Az a húsz kiállítás, ami a művésznő háta mögött van, szép karrierről tanúskodik - tette hozzá -, ezúttal pedig egy különleges témával sikerült meglepnie a szegedieket. "Ahogy ezeket a mély tartalmú, érzelmes festményeket nézem, egy dologban biztos voltam - ezeket csak egy nő készíthette így el" - mondta Galambos Gábor. Zárásként egy mondat erejéig még Tajti Gabriella vette át a szót, aki szerint fényes nappal is érdemes megtekinteni a képeket, olyankor ugyanis sokkal magukkal ragadóbbak. A festményeket végignézve egy körutat tehetünk azoknak az íróknak az életében, akiket eddig csak az irodalomkönyvek hideg és távoli perspektívájából láthattunk. A festmények csak egy kicsi, egészen hétköznapi elemét ragadják meg életüknek, ezek mégis valamilyen szimbolikus módon kapcsolódnak személyükhöz. Szerb Antal üres kalitkája, Kosztolányi halomba szedett levelei az életük egy része, amit a festőnő szemén keresztül mi is megláthatunk. A kiállítást október 15-ig tekinthetjük meg a Rektori Hivatal Átriumában. A 16. SZTE Őszi Kulturális Fesztivál részletes programját ide kattintva böngészgethetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.