Közélet

Bajnai Gordon feljelenti Budai Gyulát

Bajnai Gordon feljelenti Budai Gyulát

2011. október 10., hétfő
Bajnai Gordon feljelenti Budai Gyulát

Bajnai Gordon volt miniszterelnök rágalmazás miatt személyiségi jogi pert kezdeményez Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos ellen, a Magyar Nemzetet pedig helyreigazításra szólítja fel - közölte a volt miniszterelnök titkársága hétfőn az MTI-vel.

Budai Gyula

múlt pénteken a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) kongresszusán jelentette be: hivatala befejezte a Hajdú-Bét károsultjai ügyének vizsgálatát, amelynek összefoglaló jelentése szerint az ügyben egyértelmű a Wallis korábbi vezetőinek felelőssége. A Magyar Nemzet hétfői számában erre a jelentésre hivatkozva azt írta: csődbűntett gyanúját vetik fel azok a vagyonkimentési manőverek, amelyeket a Hajdú-Bét Wallis-os tulajdonosi köre hajtott végre 2003–2004-ben. Az elszámoltatási kormánybiztos szerint a cél az volt, hogy a cég ingó és ingatlan vagyonát - a beszállítók helyett - Wallis közeli kezekbe játsszák át - írta a Magyar Nemzet a jelentésre hivatkozva.

Bajnai Gordon

titkársága erre úgy reagált: Budai Gyula kormánybiztos úgynevezett vizsgálatának eredményei, és az azok alapjául szolgáló, a Magyar Nemzetben közölt "újrahasznosított" rágalmak a Hajdú-Bét-üggyel kapcsolatban olyan állításokat tartalmaznak, amelyek megalapozatlanságát a bíróság több jogerős ítélete is kimondta már. Közleményükben azt írták, Budai Gyula a bíróság által már jogerősen is cáfolt rágalmakat ismételgeti, melynek "egyértelmű célja Bajnai Gordon lejáratása, személyének besározása". Mint kifejtették: "Budai Gyula a rá bízott lejárató kampányt úgy hajtja végre, hogy közben a mentelmi joga mögé bújik". Ezen felül véleményük szerint a kormánybiztos elfogult, hiszen egy másik ügyben már kártérítési perben áll Bajnai Gordonnal. Így "a hamis vádakkal illetett Bajnai Gordon személyiségi jogi pert kezdeményez" a kormánybiztossal szemben, a Magyar Nemzetet pedig helyreigazításra szólítja fel. Mint kiemelték: Bajnai Gordon rágalmazói többek között valótlanul állították, hogy 1999-ben az általa vezetett Wallis Rt. a Hajdú-Bét Rt. baromfifeldolgozó többségi tulajdonosa lett, ugyanis a valóságban a Wallis csoport 1999. március 25-i tulajdonszerzésekor Bajnai Gordon még nem dolgozott a Wallis Rt-nél. Hangsúlyozták továbbá, hogy az üggyel összefüggő egyéb eljárásokban a bírósági ítélet jogerősen kimondta azt is: "a Magyar Nemzet valótlanul állította, hogy a Hajdú-Bét Rt. fizetésképtelenné válásakor 25,1 milliárd forintnyi eurót bízott volna a Wallis Rt-re; legfőképpen pedig valótlanul állította azt, hogy a Wallis keresett volna az állítólagos ügyleteken a Hajdú-Bét pedig vesztett" - olvasható a volt miniszterelnök titkárságának közleményében. Bajnai Gordon egyszer már tavaly augusztusban -

Gyurcsány Ferenc

, volt miniszterelnökkel közösen - is beperelte Budai Gyulát jó hírnevük megsértése miatt. Budai Gyula - akkor még mint miniszterelnöki megbízott - egy 2010. július 28-i sajtótájékoztatóján azt mondta, dokumentumok igazolják, hogy Sukoró ügyében Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc hamisan tanúskodott az ügyészség előtt. Ezt a tárgyalást idén júniusban a Pest Megyei Bíróság, elsőfokú nem jogerős végzésében felfüggesztette. Az bebizonyosodott, hogy a felperesek által sérelmezett nyilatkozat elhangzott. Ezt követően Budai Gyulának kell bebizonyítani, hogy állításai valós tényeken alapulnak. Így a bíróság előkérdésnek tekintette a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben indult büntetőeljárás jogerős lezárulását, s ezért felfüggesztette a per tárgyalását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.