Gazdaság

Amit az áfatörvény változásáról tudni kell

Amit az áfatörvény változásáról tudni kell

2011. október 11., kedd
Amit az áfatörvény változásáról tudni kell

Az Európai Bíróság döntése nyomán a magyar Országgyűlés 2011. szeptember 19-én elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megszünteti a pénzügyileg ki nem egyenlített beszerzések adótartalmának visszaigénylési tilalmát. A jogszabály-módosítás a kihirdetését, azaz 2011. szeptember 27-ét követő napon lépett hatályba.

A törvény értelmében az adózók a korábban ki nem fizetett adóként kimutatott összeget kétféleképpen igényelhetik vissza, illetve számolhatják el. Az egyik mód szerint a törvénymódosítás kihirdetését követően a soron következő bevallásukban fizetendő adót csökkentő tételként számolhatják el, vagy igényelhetik vissza. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a havi és negyedéves bevallás benyújtására kötelezett adóalanyok október 20-ig, míg az éves bevallók 2012. február 25-ig esedékes bevallásukban szerepeltetik a kérdéses összeget. A másik lehetőség, hogy 2011. október 20-ig külön kérelmet nyújtanak be az adóhatósághoz. A kérelem benyújtására rendelkezésre álló határidő jogvesztő, azaz ennek elmulasztása esetén a későbbiekben nem pótolható még igazolással sem. A kérelem szerepe kettős. Egyrészt a soron kívüli igények teljesítésére szolgál, azonban a bevallási határidőkből látható, hogy a külön kérelem tulajdonképpen az éves bevallásra kötelezett adózók esetében jelent igazán segítséget, hiszen ők így hónapokkal korábban a pénzükhöz juthatnak, azzal szemben mintha kivárnák a bevallási határidőt. A másik célja, hogy lehetőséget nyújt arra, hogy a korábban jogerős határozattal a pénzügyileg nem rendezett beszerzésekből adódó jogosulatlan adó-visszaigénylésként megállapított adókülönbözetek szankciói tekintetében ismételt ellenőrzést kezdeményezzen az adózó. Az elfogadott törvényjavaslat alapján az ismételt ellenőrzésre vonatkozó kérelem akkor is benyújtható, ha az adóalany a pénzügyileg nem rendezett beszerzésre jutó adó visszaigénylése érdekében nem nyújt be külön kérelmet. A külön kérelem esetében a kiutalási határidő eltér az általánostól, mégpedig úgy, hogy 1 000 E Ft alatt 30 nap, míg ezen összeg fölött 45 nap áll az adóhatóság rendelkezésére a visszaigénylés teljesítésére. Amennyiben az adózónak tartozása van az adóhatóság felé, úgy a kiutalni kért összegre az adóhatóság visszatartási jogot gyakorolhat a tartozások megfizetésére. A jogszabály módosításban meghatározott lehetőségek közül csak az egyik alkalmazható. Ha külön kérelmet nyújt be az ügyfél, akkor nincs további lehetősége a bevallásban való elszámolásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.