/

Ács Géza előtt tisztelgett Kiskundorozsma + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legendás dorozsmai kézilabdaedző és -játékos, Ács Géza emlékét immár emléktábla őrzi, illetve az Orczy-iskola tornacsarnoka is az ő nevét viseli.

Emléktáblát avattak Kiskundorozsmán a helyi kézilabda-sportág megteremtőjének, játékosának és edzőjének, Ács Gézának a tiszteletére szombaton. Ezentúl az Orczy István Általános Iskola tornacsarnoka is az ő nevét viseli. Ez alkalomból megrendezték a Dorozsma Olimpiát is, amelyen óvodásoktól a középiskolásokig mindenki részt vett.
Ács Gézát kisgyerek korában ismerte meg Kónya Gábort, hiszen szomszédok voltak, s ahogy elmondta, egészen haláláig jó kapcsolatban voltak egymással.

A Szeged-Dorozsma KSE elnökhelyettese visszaemlékezett arra is, hogy Veszprémi László volt a testnevelő tanára mindkettejüknek, nála kezdtek el elkezdtek játszani, de Dorozsmán az igazi minőségi szintű kézilabda Ács Géza nevéhez köthető. „Az ő szelleme, rendkívül céltudatos munkája, ami megmutatkozott pályaépítésekben, csapatformálásban nagy hatással volt rám. Edzőként fölépítette a dorozsmai férfi és női csapatokat, megyei bajnokságokat, majd NB III-at nyertünk, míg a hetvenes évek második felében már NB II-es csapatunk volt. A jelenlegi NB I/B-s csapatnak az alapjait tulajdonképpen ő tette le” – fogalmazott Kónya.

A csapat most is igyekszik ápolni Ács Géza emlékét, nemsokára húsz éve lesz, hogy elbúcsúztatták, s a dorozsmai öregfiúk elhatározták, hogy emléktornát rendeznek tiszteletére. „Óriási örömmel tölt el, hogy a tornacsarnok felveheti Ács Géza nevét” – tette hozzá az elnökhelyettes.

Azt, hogy a városrész méltó módon emlékezhessen a legendás csapatépítő Ács Gézára, Kiskundorozsma két önkormányzati képviselője is támogatta. „Ez a nap nagyon fontos Dorozsma életében, hiszen az itteniek identitását és önbecsülését növeli az, hogy egy törzsgyökeres kiskundorozsmai játékosról, emberről nevezték el a sportcsarnokot” – mondta el portálunknak Mihálffy Béla fideszes önkormányzati képviselő.

A körzet másik önkormányzati képviselője, Kosik Dénes pedig egykor kapus volt Ács csapatában, s mint mondja, az edző meghalt a pályán, ha kellett. „Csak jó emlékek tódulnak ilyenkor az ember fejébe, voltak óriási mérkőzések. Akkor még szabadtéren játszottunk, emlékszem Szentesen egy bajnokságon havas esőben álltunk ki a pályára, de nagyon jó volt még ilyen körülmények között is, hisz annak idején nagyon jó kis gárda jött össze” – emlékezett egykori edzőjére Kosik Dénes.

no images were found

Előző sztori

Tudományos kutatómunkák fotói az SZTE-n

Következő sztori

Négyszáz látogató hétvégén a kormányhivatali standnál

Legutóbbi hasonló cikkek