Közélet

A reformkor szegedi nagyjára emlékeztek + FOTÓK, VIDEÓ

A reformkor szegedi nagyjára emlékeztek + FOTÓK, VIDEÓ

2011. október 6., csütörtök
A reformkor szegedi nagyjára emlékeztek + FOTÓK, VIDEÓ

Osztróvszky József, Szeged reformkori ellenzéki politikai életének szervezőjének emléke előtt koszorúzással tisztelegtek október hatodikán.

„1848/49-ben a magyar nemzedék példát mutatott abból, hogy a magyar érdekekért történő kiállásban miként kell alkut és meghátrálást nem ismerően cselekedni” – mondta el portálunknak a Csongrádi sugárúti Osztróvszky-szobornál 15 órakor tartott városi megemlékezést követően

Kohári Nándor

fideszes önkormányzati képviselő. Hozzátette, október 6-án a megtorlásokra emlékezünk, ugyanakkor a forradalom és szabadságharc nélkül nem lehetett volna olyan kiegyezés, ami 1867-ben megvalósult, ami dinamikus, s ma már sokak számára fénykornak tűnő fejlődést hozott magával hazánkban. „Az akkori szegedi városi és politikai vezetőkre is emlékeznünk kell e napon, illetve úgy kell rájuk tekintetnünk, hogy a magyar érdekekért való kiállás az sohasem hiábavaló” – fogalmazott Kohári.

Osztróvszky József

1812-ben született Szegeden, ahol 1840-ben nyitott ügyvédi irodát, s csakhamar vezérszerepe lett a városban. 1848-ban a város első tanácsosának választották, majd még ebben az évben a szegedi belváros és felsőváros képviselőnek választotta az országgyűlésbe. A magyar kormány 1849 telén Szeged kerületére kormánybiztosnak nevezte ki. A világosi katasztrófa idején ő is a táborban volt, kötélhalálra ítélték, de ítéletét később fogságra változtatták. Lelke volt a szegedi Deák-pártnak és 1861-ben megválasztotta a város polgármesterének. Neve elválaszthatatlanul összefügg a város történetével és fejlődésével. Amikor az alkotmányos közgyűléseket fölfüggesztették, leköszönt. Nézze meg a

VTV Szeged videó-összeállítását

is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.