Bulvár

A fűtés veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

A fűtés veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

2011. október 9., vasárnap
A fűtés veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

A hideg időszak kezdetén a különböző fűtési rendszerek veszélyeire figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Petróczi Tímea szóvivő vasárnap az MTI megkeresésére arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszeres karbantartás és ellenőrzés életeket menthet.

Közölte, a tüzelő-fűtő berendezések üzemképes és biztonságos használata, megfelelő állapotban tartása az ingatlanok használóinak a kötelessége. Mint mondta, olyan szakembert célszerű hívni, aki a karbantartás mellett a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Hozzátette: a készülékek elhanyagolásával nemcsak azok hatásfoka, hanem a balesetveszély is nő. A szóvivő szerint hasonló kiemelt figyelmet kell fordítani az égéstermék-elvezetőkre, a kéményekre is; ezeket évente kell ellenőrizni, hogy elkerüljék a szén-monoxid visszaszivárgását. Arra is kitért, hogy a nyílászáróknál sem szabad eltakarni a szellőzőket. Fontosnak mondta, hogy ha zárt helyen gázszagot éreznek, azonnal szellőztessék ki a helyiséget, zárják el a főcsapot, hagyják el a helyiséget, és értesítsék a szolgáltatót.

Petróczi Tímea

közlése szerint a szén-monoxid-érzékelők is életeket menthetnek. Mint mondta, ezek a készülékek már jó áron kaphatók, nem igényelnek nagy odafigyelést, és azonnal jeleznek, ha baj van. Elmondta, a hagyományos, fatüzelésű kályhák használatakor a karbantartás mellett arra is oda kell figyelni, hogy egy kipattanó szikra ne okozzon lakástüzet. Ezért nem szabad a kályhák előterében semmilyen éghető anyagot tárolni, és a tűzszerszámokat is fémtálcán vagy fémtárolóban szabad tárolni - mondta a szóvivő. Vasárnap Vecsésen egy családi házban fatüzelésű cserépkályha okozott enyhe szén-monoxid-mérgezést. A mentők két felnőttet és két gyereket szállítottak kórházba megfigyelésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.