Közélet

Véget ért a honvédség iraki missziója

Véget ért a honvédség iraki missziója

2011. szeptember 28., szerda
Véget ért a honvédség iraki missziója

Véget ért a Magyar Honvédség iraki missziója, az utolsó katonák a napokban tértek haza. A kontingens visszafogadó ünnepségét szerdán Székesfehérváron tartották az összhaderőnemi parancsnokságon.

Az ünnepségen

Varga Csaba

dandártábornok, az összhaderőnemi parancsnokság törzsfőnöke elmondta: a NATO kiképzőmisszió tagjainak -

Tempfli László

alezredes,

Baranyai Virgil

mérnök őrnagy és

Varjú Gyula

mérnök őrnagy - hazatérésével befejeződött a honvédség nyolc éves iraki szerepvállalása. Mint emlékeztetett: Magyarország, az Országgyűlés döntése alapján, a diktatúra megdöntését követően, 2003 augusztusában kapcsolódott be az iraki stabilizációba egy - a nemzetközi koalíciós erők kötelékében szolgáló - 300 fős szállító zászlóalj Irakba telepítésével, amely 2004. december 31-ig látta el feladatát. A mandátum lejárta után a kormány saját hatáskörben döntött arról, hogy Magyarország további két évig, 2006. szeptember 30-ig részt vesz a NATO újonnan felállított iraki kiképzőmissziójának munkájában. Ezt a missziót iraki kérésre meghosszabbították, így 2007-től a honvédség egy 15 fős csoportot, majd 2008. augusztusától pedig három törzstisztet küldött Irakba kiemelt beosztásba a kiképzési területen - hangzott el. A misszióban 2004-ben 38 magyar katona sérült meg könnyebben egy öngyilkos merényletben, és még ugyanebben az évben a szállító zászlóalj egyik tagja,

Nagy Richárd

posztumusz hadnagy hősi halált halt a konvoját ért támadásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.