Változnak a reklámszabályok

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A reklámszabályokat is tartalmazó, úgynevezett médiaalkotmány is megváltozik január 1-jétől, miután az Országgyűlés távszerencsejáték-adó bevezetéséről döntött és ahhoz kapcsolódva szabályozta az online szerencsejátékot: a hirdetési tilalom alá vont termékek köre kiegészül az adóhatóság engedélye nélkül szervezett távszerencsejátékkal.

A parlament a jövedékiadó-emelésről szóló törvényhez fűzött, a fideszes Rogán Antal által benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány támogatásával hétfőn úgy határozott: 2012. január 1-jétől megadóztatja a Magyarországon eddig nem adózó online szerencsejátékot. A döntéssel a távszerencsejáték-szervezés az adóhatóság engedélyével végezhető, a Szerencsejáték Zrt.-n kívül más szervezők számára is legális tevékenységgé válik, az engedély 5 évre adható ki és további 5-5 évre lehet megújítani. Az engedély nélküli szervezést szankcionálni lehet majd.

A szerencsejáték-törvény új passzusa szerint ha az adóhatóság megállapítja, hogy egy internetes oldalon engedély nélkül szerveznek szerencsejátékot, az oldal hozzáférésében közvetítő szolgáltatót felhívja arra: tegye hozzáférhetetlenné a szerencsejátékban való részvételre vonatkozó ajánlatot. Emellett tájékoztatja a tétfizetésre megjelölt pénzforgalmi számláról a pénzügyi intézményt, és felhívja a figyelmét, hogy átutalás, beszedés, egyéb fizetési megbízás, művelet teljesítésében a – legfeljebb 90 napos – tilalom feloldásáig ne működjön közre az érintett számla esetében.
A Ház emellett változtatott a többi között a reklámszabályokat is tartalmazó médiaalkotmányon. Így az eddig a dohányárura, fegyverre, lőszerre, robbanóanyagra és kizárólag orvosi rendelvényre igénybe vehető gyógyszerekre vonatkozó hirdetési tilalom január 1-jétől kiegészül az adóhatóság engedélye nélkül szervezett távszerencsejáték népszerűsítésének tilalmával. A médiatörvény változásával pedig nem támogathat médiaszolgáltatást, műsorszámot az a vállalkozás, amely engedély nélkül végez szerencsejáték-szervezői tevékenységet.

Előző sztori

Fidesz: az ellenzék a képviselői trükközés pártján áll

Következő sztori

Simicskó: fontos feladat a honvédelmi nevelés