Egyház

Sok felekezet csak egyesületként kaphat pénzt

Sok felekezet csak egyesületként kaphat pénzt

2011. szeptember 21., szerda
Sok felekezet csak egyesületként kaphat pénzt

A napokban nyilvánosságra hozott szja-felajánlásokból kiderül, hogy az első 20, adózók által támogatott egyház között 12 olyan van, amelyet a jogszabály nem ismer el egyházként a jövőben - írta szerdai számában a Népszava.

A lap emlékeztetett: a júliusban elfogadott új jogszabály mindössze 14 felekezetet ismer el egyházként. A többi – eddig ugyancsak egyházként, de a jövőben csak egyesületként működő – felekezetnek hosszas nyilvántartásba vételi procedúrán kell átesnie. A folyamat végén ráadásul az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata dönt az egyházként történő elismerés kérdésében. A 2012. január 1-jén hatályba lépő új egyházi törvény szerint az adózók személyi jövedelemadójuk egy százalékát már csak a 14 egyházként elismert felekezetnek ajánlhatják fel. Az egyházként el nem ismert – egyesületté váló – közösségek a jövőben csak a civil szervezetek részére felajánlható egy százalékra lesznek jogosultak, „feltéve, hogy az egyesületekre vonatkozó jogszabályok által támasztott feltételeket 2012. június 30-ig teljesítik”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.