Egyetem

Sikerrel zárult a zöld beiratkozás a SZTE-n

Sikerrel zárult a zöld beiratkozás a SZTE-n

2011. szeptember 16., péntek
Sikerrel zárult a zöld beiratkozás a SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ Zöld Intézménye versenyt hirdetett a beiratkozás időtartamára az egyetemi polgárok és hallgatók részére.

A legfontosabb célok között szerepelt a Zöld Intézmény és a Zöld Kommandó bemutatása az érdeklődők számára, a környezettudatos életvitel népszerűsítése, a társadalmi szerepvállalás fontosságának hangsúlyozása. A nyolc nap során több mint 1.200 zöld kvízt töltöttek ki az érdeklődők, ebből 900 versenyző minden állomáson (kvíz, ígéretfa, ökológiai lábnyom, szemétválogatás) teljesített. Kiderült, hogy a többség jártas a környezettudatosság, környezetvédelem, klímaváltozás és egyéb globális és lokális problémák kérdéseiben, mivel a résztvevők kétharmadának összpontszáma 70% feletti volt. Nagy sikert aratott az Ígéretfa is, melynek „ágain” több mint 800 ígéretet helyeztek el, többen videóra is rögzítették környezettudatossággal kapcsolatos fogadalmaikat. Figyelemre méltó, hogy a fiatalok ökológiai lábnyoma, amely megmutatja, hogy az életvitelük biztosításához mekkora termőterületre van szükség a Földön, összességében jóval a magyar társadalom átlaga alatt van, sőt, jelentős részük a magyar átlagnál jóval alacsonyabb világátlagot súrolja. 2012. szeptember 12-én a kampány keretében újraindult a Kazántúra is, ahol a látogatók megnézhették azokat a gépeket, melyek a Központ folyamatos fűtéséért és hűtéséért felelősek, illetve a tetőtéren megtekinthették a több mint 50 m2-es, használati meleg vizet előállító napkollektor mezőt. A nyolc nap során az érdeklődők tájékozódhattak a központ Zöld Kommandó nevű, önkéntességen alapuló kezdeményezésről. A Zöld Kommandó célja az egyetem más egységeinek a Zöld Iroda irányelvei szerinti, környezetbarát szempontok figyelembevételével történő átalakítása. Az érdeklődők megismerhették a projekt céljait és a következő tervezett helyszínt, amely egy kollégium lesz. A kampány során több mint 230 hallgató csatlakozott a kezdeményezéshez. A kampány végén, 2011. szeptember 15-én a Zöld filmklub által szervezett, „Az a kritikus hat fok” című filmvetítéssel egybekötött díjátadón a napi díjazottak mellett több mint 10 különdíjazott vehette át értékes és környezettudatos nyereményeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.