Közélet

Nyilvános a vásárhelyi adóslista

Nyilvános a vásárhelyi adóslista

2011. szeptember 26., hétfő
Nyilvános a vásárhelyi adóslista

Nyilvánosságra hozta a helyi adóval tartozók listáját honlapján a hódmezővásárhelyi önkormányzat.

A 3706 nevet tartalmazó - hétfő délelőtt közzétett - listán szereplő adósok túlnyomó többsége magánszemély. Az összeállításban az adósok neve és tartozásuk nagysága mellett címük is olvasható. A határidőre be nem fizetett helyi adó nagysága többségük esetében csupán néhány ezer forint, de akad olyan cég is, amely több mint 5 millió forinttal tartozik az önkormányzatnak.

Korsós Ágnes

, a város címzetes főjegyzője szerdán jelentette be, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat nyilvánosságra hozza azoknak a magánszemélyeknek és cégeknek a listáját, akik a törvényben meghatározott határidőt követően több mint egy héttel sem fizették meg a helyi adókat. A városban ekkor 5159 olyan magánszemély vagy vállalkozás volt, amely nem fizette be az adót, de nem kért részletfizetést, illetve fizetési haladékot. Az önkormányzat kintlévősége elérte a 150 millió forintot. A lista alapján néhány napos haladékkal több mint 1400-an éltek, s összességében csaknem 40 millió forintnyi adót fizettek be, így a város kintlévősége 112 millió forint. Korsós Ágnes a nyilvánosságra hozatalról szóló döntés ismertetésekor kifejtette, korábban élt minden jogszabályi lehetőséggel, egyetlen hódmezővásárhelyi polgár fizetési haladékra vagy részletfizetésre vonatkozó kérelmét sem utasította el. Az elmúlt évekhez hasonlóan azonban az adózók mintegy 15 százaléka nem vagy csak későn tesz eleget a fizetési kötelezettségének. Az önkormányzat vizsgálata szerint nagyjából ugyanarról a körről van szó évek óta, akik vélhetően nem pénzügyi problémák miatt nem teljesítettek, mivel ők sem fizetési haladékot, sem részletfizetést nem igényeltek. Korsós Ágnes közölte, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján jelenleg is elérhető a bejelentési kötelezettségeiket elmulasztó, adóhiánnyal, adótartozással rendelkező cégek és magánszemélyek listája, és a bankok is vezetnek nyilvános listákat a fizetési kötelezettségeiket elmulasztókról. Ezt a gyakorlatot veszi át a hódmezővásárhelyi önkormányzat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.