//

Felszentelték a Kálvária téri keresztet + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“A kereszt nagyon hasonlít egy összeadásjelhez: ha elgondolkodunk, valóban összehoz, összead nagyon sok mindent” – kezdte ünnepi beszédét Balogh József plébános az I. Móravárosi Napok keretében rendezett keresztszentelésen. “Összehoz bennünket a múltunkkal, és emlékeztet az őseinkre, akik itt fogadalomból 1790-ben a pestis elmúltával egy kápolnát építettek.”

A plébános felidézte a Kálvária dombon álló kápolna történetét és annak szerepét a móravárosiak életében egészen 1968-ig, amikor az ideológiai harc áldozataként életveszélyessé nyilvánították, és nem kis nehézségek árán lerombolták, hogy benzinkutat építsenek a helyére. Az itt élők összefogása nem csak szakrális hellyé szeretné alakítani a domb környékét, hanem a találkozás helyévé is, hogy a kereszt újra betölthesse az összeadás, összehozás funkcióját. Az idei év is jelentős dátum, mert ekkor sikerült felállítani a keresztet a Kálvária dombon, ami remélhetőleg előjele a később felépítendő kápolnának. A plébános hangsúlyozta, a püspök atyától is erős biztatást kaptak, aki anyagi támogatást is ígért.

no images were found

A civil szervezetek kezdeményezése nélkül nem jöhetett volna létre sem a mai ünnep, sem a keresztállítás. Az Élhető Szegedért Egyesület elnöke Vassné Szigeti Szilvia elmondta, megalakulásukkor az egyesület egyik célkitűzése az volt, hogy a Kálvária térnek visszaadják egykori fényét, hogy elfoglalhassa méltó helyét városunk életében. “Nagy ünnep a mai nap az egyesület életében, hiszen a keresztszentelés az első lépés annak irányában, hogy egy napon itt, a Kálvária dombon egy kápolna álljon, a Kálvária térre pedig visszakerüljenek a stációk. A kereszt az összefogás erejét mutatja, amit a kápolnáért közösen teszünk” – hangsúlyozta, kiemelve a Móravárosért Egyesület és az egyház példamutató együttműködését. Céljuk, hogy olyan kulturális, történelmi, egyházi emlékhelyet hozzanak létre, ahova szívesen, örömmel jönnek ki együtt megünnepelni közös ünnepeiket.

A Móravárosért Egyesület nevében Csiszár Sándor elnök szólt az egybegyűltekhez. “A mai naptól a Kálvária tér ismét látványosság lesz, mert itt áll egy olyan emlékhely, ami nélkül üresebb lenne a múlt, szegényebb a jelen és kétesebb a jövő. Az emlékhely lakossági összefogással, önzetlen támogatással, adományokból épült fel. Ne adjuk fel igazi, végső szándékunkat, építsük tovább” – hangsúlyozta a szónok.

Az ünnepségen köszöntötték Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselőt, a helyi politikusokat, közéleti személyiségeket, a cserkészeket, az Oroszlánszív Lovagrendet, akik jelenlétükkel és bemutatójukkal tették színesebbé a Móravárosi Napok programját, majd Balogh József plébános megszentelte a keresztet.

no images were found

Kérdésünkre, hogy valóban felépül a közeljövőben a Kálvária téri kápolna, Nógrádi Tibor, Móraváros képviselője portálunknak határozott igennel válaszolt. Ez nem politikusi ígéret – hangsúlyozta. Nehezíti a helyzetet, hogy a városi levéltárban nem sikerült megtalálni a kápolna tervrajzát. Ha meglenne a tervrajz, az újjáépítés is könnyebben menne. Halvány remény van arra, hátha az egyházi levéltárban megvan. Amennyiben nem kerül elő a tervrajz, újra kell terveztetni a kápolnát, ami összegben is jelentősen megdrágítja a beruházást. A legszerényebb árkalkuláció szerint 100 millióba kerülne az új kápolna felépítése, mások 400-500 millióról is beszélnek. A kápolna ékköve annak a programnak, amit a móravárosiasság, a Móravárosi Napok, illetve a Kálvária térnek, Szeged második legnagyobb terének rekonstrukciós igénye és az ehhez való feladatok adják. A képviselő a „szövetségesekről” is beszélt, a civilekről, a Móravárosért Egyesületről és az Élhető Szegedért Egyesületről. Ők biztosították a segítséget, közös munkájukkal sikerült a mai naphoz eljutni. A képviselő megköszönte az Élhető Szegedért Egyesületnek azt a segítséget, amit az elmúlt időszakban adtak Móravárosnak, továbbá, hogy felállításra került a kereszt. “A Móravárosi Napok a mi gondolatkörünkbe tartozott” – fogalmazott a képviselő. “Évekkel ezelőtt az egyesület készítette elő a keresztállítást, így tudtuk ilyen rövid idő alatt tető alá hozni ezt a mai rendezvényt. Munkájukhoz és a további Móravároson kívüli tevékenységükhöz ezúton is nagyon sok sikert kívánok” – fejezte be Nógrádi Tibor.

A szentelést egész napos családi program követte, többek között hastánccal, jógával, koncertekkel az Élhető Szegedért Egyesület szervezésében.

Tekintse meg a kereszt szentelésekor készített óriásképünket!

no images were found

Előző sztori

LMP: súlyos hiba a vízügy átszervezése

Következő sztori

Vízilabda: veretlenül csoportmásodik a Beton