Gazdaság

Közel egymilliárd forint jut az idén tanyafejlesztésre

Közel egymilliárd forint jut az idén tanyafejlesztésre

2011. szeptember 1., csütörtök
Közel egymilliárd forint jut az idén tanyafejlesztésre

A most induló tanyafejlesztési programra az idén 930 millió forint fordítható, de a tárca jövőre ennek két-háromszorosát szeretné beállítani a költségvetésbe - jelentette be Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára egy szakmai tájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A 930 millió forintból 200 millió forint jut a tanyagazdaságok fejlesztésére, 730 millió forintra pedig az önkormányzatok és a társadalmi szervezetek pályázhatnak, ebből a tanyai gazdálkodás infrastruktúráját kell javítani - ismertette

Czene Zsolt

, a tárca osztályvezetője. A kormány vidékfejlesztési stratégiája zászlóshajójának nevezte a tanyafejlesztési programot

Ángyán József

, hozzátéve, hogy a falu (tanya) és a város összekapcsolásával teremthető meg az újraindított kistermelés piaca. Jelezte, hogy a következő lépésben fiatal párok földhöz jutását is támogatja majd az állam. Az önkormányzatok - egyebek mellett - városi boltok létrahozására, a földutak karbantartásához pedig gépekre pályázhatnak - mondta Czene Zsolt. A tanyatulajdonosok biomassza és napenergiás áramellátásra pályázhatnak majd. A tanyagazdaságok önereje 25 százalék, míg az önkormányzatoké 10 százalék - hangzott el a tájékoztatón.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.