Gazdaság

Kartellgyanúban a megyei lapkiadók

Kartellgyanúban a megyei lapkiadók

2011. szeptember 26., hétfő
Kartellgyanúban a megyei lapkiadók

Egy héttel ezelőtt a Gazdasági Versenyhivatal rajtaütésszerű helyszíni ellenőrzése során kartellgyanús iratokat talált két megyei lapkiadó üzleti helyiségeiben - tudta meg az Index.

A GVH 2011. szeptember 19-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott az Axel Springer-Magyarország Kft. és az Inform Média Kft. üzleti helyiségeiben. A két megyei lapkiadó vállalat között 2000-ben létrejött, vasárnapi lapokkal kapcsolatos szerződések kölcsönös versenytilalomra és áregyeztetésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmaztak. A Gazdasági Versenyhivatal 2011. március 22-én indított versenyfelügyeleti eljárást az Axel Springer-Magyarország Kft., az Inform Média Kft., a Lapcom Lapkiadó és Nyomdaipari Kft., valamint a Pannon Lapok Társasága Kft. ellen gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt, amelynek keretében most előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott az Axel Springer-Magyarország Kft-nél és az Inform Média Kft-nél. A GVH gyanúja szerint az Axel Springer és az Inform Média, illetve azok jogelődjei megállapodtak 2000-ben arról, hogy nem támadják meg egymás megyei-regionális piacait, ami nem csak a vasárnapi lapokra vonatkozik, hanem bármilyen nyomtatott és elektronikus médiára. Feltételezhető továbbá, hogy a két kiadó egyeztetéseket folytatott a lapárakról és a hirdetési árakról is, megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása azonban nem jelenti annak kimondását, hogy a kiadók a jogsértést elkövették -

olvasható az országos hírportálon

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.