Kakas főtt a dorozsmai bográcsokban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Huszonöt bográcsban rotyogott az ízletes kakaspörkölt szombaton délután a dorozsmai Faragó téren, ahol a főzőverseny mellett ifjúsági labdarúgó-bajnokságot is rendeztek.

Még az 1990-es évek elején Takács Mihály és barátai invitálták évről-évre a kiskundorozsmai Faragó térre a környékbelieket egy közös főzőcskézésre. Ezt a családi programot karolta fel Mihálffy Béla fideszes önkormányzati képviselő, ő biztosította például a kakashúst is az ez alkalommal már versennyé bővült, Lukovics János segítségével megvalósult rendezvényen.

A közelmúltban megújult Faragó tér azonban nem csupán a főzőcskéző baráti társaságokkal telt meg, ugyanis hat, főként helybéliekből álló csapat nevezett a meghirdetett ifjúsági focitornára. A téren lévő pálya megszépült, a részönkormányzati keretből új labdafogó hálót helyeztek ki, a játszótér egy új hintával gazdagodott, míg a környéket a Környezetgazdálkodási Kft. dorozsmai kirendeltségének a munkatársai tették rendbe.

„Körülbelül két óra alatt készül el a kakaspörkölt, hagyományos fűszerezést használok, így például paradicsomot is paprikát is teszek bele” – árulta el Petrov Lászlóné Piroska. Férjével rendszerese járnak városrészi rendezvényekre, és szívesen főznek ismerőseiknek. Mint megtudtuk, annyian szeretnék idén is az ő főztjüket megkóstolni, hogy három bográcsban készítenek kakaspörköltet. Piroska állítja, az ő főztjük lett a legfinomabb tavaly is, s bár nem ők nyertek, ahogy mondta, a „bográcsot is kinyalták” a vendégek, ami bizonyítja, hogy igen ízletes volt az étel. Megtudtuk, hogy a dorozsmai asszonyok otthon is készültek a rendezvényre, míg a téren a pörkölt készült, addig a baráti társaságok más tagjai otthon sütötték a süteményeket.

Kotroczó János is másfél-két órát saccolt a pörkölt elkészülésének. Elmondta, látszik, hogy körülbelül egy éves háztáji kakashúst kaptak. Ő is a hagyományos fűszerezés híve, mint mondta, abban nem lehet csalódni, és mindenképpen ízletes lesz a végeredmény.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Kosárlabda: negyedik lett a Szedeák Kaposváron

Következő sztori

Napsütésben futott Szeged

Legutóbbi hasonló cikkek