Közélet

Jóváhagyták az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzési kérelmét

Jóváhagyták az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzési kérelmét

2011. szeptember 15., csütörtök
Jóváhagyták az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzési kérelmét

A bukaresti táblabíróság csütörtökön jóváhagyta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzési kérelmét - jelentette be Kolozsváron Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke.

A

Tőkés László

EMNT-elnök szellemiségét követni akaró új romániai magyar párt bejegyzéséhez szükséges iratokat és támogató aláírásokat május elején nyújtották be a bukaresti törvényszéken az új alakulat kezdeményezőinek képviselői. A párt bejegyzéséhez több mint 30 ezer aláírást gyűjtöttek össze az ország 19 megyéjében és Bukarestben. A törvényszék azonban júniusban első fokon nem engedélyezte az új politikai alakulat létrehozását, mégpedig azzal az indokkal, hogy programjában az alapvető emberi, közösségi és szabadságjogok képviseletét vállalta. Az igazságügyi testület úgy vélte: ez ellentétes a 2003-as, pártokra vonatkozó törvény előírásaival, amely szerint egy pártnak a nemzeti érdekek képviseletét kell vállalnia, nem pedig egy közösség érdekeire koncentrálnia. A párt kezdeményezői fellebbeztek a határozat ellen, így a táblabíróságra várt a feladat, hogy másodfokon hozza meg a végleges döntést.

Toró T. Tibor

az MTI-nek is többször kifejtette ezzel kapcsolatban: szerinte a párt programjából és alapszabályzatából egyértelműen kiderül: az egész ország ügyeivel kívánnak foglalkozni, ezen belül is kiemelten a kisebbségi közösségeknek, az emberi jogoknak a kérdésével. Az EMNT ügyvezető elnöke számított arra, hogy a táblabíróságon minden bizonnyal nagyobb figyelemmel fogják tanulmányozni az EMNP programját és alapszabályzatát.

Papp Előd

, az EMNT országos alelnöke, az új párt ideiglenes vezetőségének tagja - aki jelen volt csütörtökön a bukaresti tárgyaláson - az MTI-nek elmondta: a táblabíróság ezen a napon elutasította a párt bejegyzése ellen emelt korábbi óvásokat, és elfogadta az EMNP kezdeményezői által a törvényszék elutasító döntése ellen benyújtott fellebbezést. A táblabírósági döntés értelmében mostantól kezdve az Erdélyi Magyar Néppárt jogi személyiséggel rendelkezik, a táblabíróság kiadta a bejegyzési utasítást. "Örömteli számunkra ez a döntés, visszaadja az embernek a jogállamiságba vetett hitét" - mondta Papp Előd. Toró T. Tibor csütörtöki kolozsvári sajtóértekezletén elmondta: a következő néhány hétben a pártszervezés kissé háttérbe szorul, mivel az októberi népszámlálásra összpontosítanak, ami jelenleg elsődleges fontosságú az EMNP számára. Ezt követően azonban beindul a szervezési munka, a pártot fel kell készíteni a jövő évi választásokra. Jelezte: pénteken Gyergyószentmiklóson ülésezik az új párt létrehozását kezdeményező EMNT elnöksége, szombaton pedig választmányi ülést tartanak ugyanott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.