/

Idén svájci professzoré a Gnilka-díj

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Átadták a XXIII. Biblikus Konferencián a Gnilka-díjat, az elismerést idén Ulrich Luz, svájci teológus, Máté evangéliumának hírneves kutatója vehette át.

A díj névadója, Joachim Gnilka nemzetközileg elismert bibliatudós, a konferencia alapítója, gondozója és nemzetközi hírének tolmácsolójának természetesen idén is részt vett a konferencián.
“Gnilka és Luz professzor úr katolikus, illetve protestáns részről kiemelkedő kutatók, egy közös programon, az evangélikus-katolikus kommentár kiadásán is együtt dolgoztak, amely nemzetközi tekintélyt ért el. Joachim Gnilka nevével fémjelezve tudjuk megmutatni azt, hogy mit is tartunk mi igazi bibliatudománynak. Amellett, hogy hihetetlenül nagy tudós, a bibliatudomány kelet-európai terjesztésében is nagy szerepet játszott. Szófiában és Szentpétervárott teológiai könyvtárat alapított, az orosz ortodox és az európai teológusok párbeszédében is óriási szerepet játszott” – mondta el portálunknak Benyik György, a GFHF teológusprofesszora, a konferencia főszervezője.

Ulrich Luz (*1923, Männedorf) svájci teológus. A gimnáziumot 1957-ben Zürichben végezte, 1962-től evangélikus teológiát hallgatott Zürichben, Göttingenben, és Baselben. 1963-ban tanulmányi felügyelő és Isten igéjéért felelős megbízott lett az evangélikus és református egyház zürichi kantonjában. 1963-68 között a zürichi teológiai fakultáson volt asszisztens, 1967-ben doktorált, 1968-ban habilitált. 1968-69-ben lelkész Zürichben, 1969-71 között vendégtanár Tokióban az International Christian University-n és az Aoyama Gakuin University-n. 1972-80 között az Újszövetség professzora Göttingen teológiai fakultásán, majd 1980-2003 között Bernben az evangélikus teológiai fakultáson. Vendégtanár volt Pretoriában (Dél-Afrika), és Rómában is.

Ulrich Luzcal készített interjúnkat szombaton olvashatják.

Előző sztori

A női és a férfi kosarasokhoz is új kapitányt keresnek

Következő sztori

Az iskolákba viszik a színházat Szegeden és környékén