Egyetem

Idén svájci professzoré a Gnilka-díj

Idén svájci professzoré a Gnilka-díj

2011. szeptember 9., péntek
Idén svájci professzoré a Gnilka-díj

Átadták a XXIII. Biblikus Konferencián a Gnilka-díjat, az elismerést idén Ulrich Luz, svájci teológus, Máté evangéliumának hírneves kutatója vehette át.

A díj névadója,

Joachim Gnilka

nemzetközileg elismert bibliatudós, a konferencia alapítója, gondozója és nemzetközi hírének tolmácsolójának természetesen idén is részt vett a konferencián. "Gnilka és

Luz

professzor úr katolikus, illetve protestáns részről kiemelkedő kutatók, egy közös programon, az evangélikus-katolikus kommentár kiadásán is együtt dolgoztak, amely nemzetközi tekintélyt ért el. Joachim Gnilka nevével fémjelezve tudjuk megmutatni azt, hogy mit is tartunk mi igazi bibliatudománynak. Amellett, hogy hihetetlenül nagy tudós, a bibliatudomány kelet-európai terjesztésében is nagy szerepet játszott. Szófiában és Szentpétervárott teológiai könyvtárat alapított, az orosz ortodox és az európai teológusok párbeszédében is óriási szerepet játszott" - mondta el portálunknak

Benyik György

, a GFHF teológusprofesszora, a konferencia főszervezője. Ulrich Luz (*1923, Männedorf) svájci teológus. A gimnáziumot 1957-ben Zürichben végezte, 1962-től evangélikus teológiát hallgatott Zürichben, Göttingenben, és Baselben. 1963-ban tanulmányi felügyelő és Isten igéjéért felelős megbízott lett az evangélikus és református egyház zürichi kantonjában. 1963-68 között a zürichi teológiai fakultáson volt asszisztens, 1967-ben doktorált, 1968-ban habilitált. 1968-69-ben lelkész Zürichben, 1969-71 között vendégtanár Tokióban az International Christian University-n és az Aoyama Gakuin University-n. 1972-80 között az Újszövetség professzora Göttingen teológiai fakultásán, majd 1980-2003 között Bernben az evangélikus teológiai fakultáson. Vendégtanár volt Pretoriában (Dél-Afrika), és Rómában is.

Ulrich Luzcal készített interjúnkat szombaton olvashatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.