Bulvár

Ha van álló utas, nem kötelező a biztonsági öv

Ha van álló utas, nem kötelező a biztonsági öv

2011. szeptember 7., szerda
Ha van álló utas, nem kötelező a biztonsági öv

A KRESZ nem teszi kötelezővé a biztonsági öv használatát azokon a távolsági buszokon, amelyek álló utasokat is szállíthatnak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-nek szerdán megküldött - a KRESZ-t ismertető - tájékoztatása szerint nem kell becsatolni a biztonsági övet a lakott területen menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, illetve lakott területen kívül sem kötelező a biztonsági öv használata, ha a busz álló utasokat is szállíthat. Az övet azokon a járműveken kell becsatolni, amelyek csak ülő utasokat szállíthatnak; ezeken a buszokon az utasokat tájékoztatni kell a biztonsági öv kötelező használatáról. Nógrád megyében hétfőn, a 21-es főúton buszbaleset történt; a jármű egy vaddal ütközött, az árokba hajtott és felborult. A balesetben egy ember meghalt, 29-en megsérültek. A Blikk információi szerint a buszon egyetlen utas sem kötötte be a biztonsági övét. A lap felidézte azt is, hogy 2006 óta az Európai Unió valamennyi tagországában kötelező a biztonsági öv használata azokon a járműveken, amelyek fel vannak szerelve övvel. Az uniós előírás azonban - ahogy a magyar jogszabály is - kizárólag azokra a buszokra érvényes, amelyek csak ülő utasokat szállítanak, a Volánbusz helyközi járatainak zömén azonban állva is lehet utazni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.