Eltűnhet a makói hagyma a piacról?

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt években 4000 hektárról mindössze 150-re csökkent a makói hagyma termőterülete, ezért kormányzati segítség nélkül eltűnhet a piacról – olvasható a kormány.hu portálon, a hétvégén megtartott XXI. Makói Nemzetközi Hagymafesztiválról készített összegzésben.

A rendezvényen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: a nemesítésben, a megfelelő fajták kiválasztásában is szakmai segítséget ad a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a termelőknek – idézi a kormányzati portál a tárcavezetőt. A vidékfejlesztési stratégia fontos eleme még az öntözésfejlesztés, amely a hagymatermelés szempontjából szintén elengedhetetlen – fűzte hozzá.

A miniszter kijelentette: a makói hagymának van jövője, hiszen világhírű termék és a kereslet növekvőben van a kiváló minőségű magyar termékek iránt. Mindehhez azonban szükséges a gazdák összefogása is – idézi a kormányzati portál Mágori Józsefné (Fidesz) parlamenti képviselőt.

A szakemberek szerint, ha újra fellendülne a hagymatermesztési kedv, volna esély arra is, hogy a térségben a rendszerváltás idején munkanélkülivé vált közel 10 ezer ember jelentős része újra biztos megélhetéshez jusson.

Előző sztori

Köztes átmenetek – interaktív kiállítás a „drogkarrierről” + VIDEÓ, FOTÓK

Következő sztori

Egymilliárd önkormányzati adósság tavaly