Bemutatták a Duray Miklósról szóló filmet

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A budapesti Uránia mozi dísztermében szeptember 19-én telt ház előtt mutatták be Koltay Gábor „A szabadság ára” című portréfilmjét Duray Miklósról. Az Uránia műsorára tűzte a filmet – olvasható a Felvidék.ma hírportálon.

A filmbemutatóra számos közéleti személyiség, valamint Duray Miklós jelenlegi és egykori pályatársai, tisztelői, barátai jöttek el – a Felvidékről és Magyarországról egyaránt. Eljött Schmitt Pálné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Németh Zsolt külügyi államtitkár, Szili Katalin, a magyar Országgyűlés volt elnöke is. Felvidékről is számos közéleti személyiség jött el a bemutatóra, többek közt, Bárdos Gyula OT elnök, Farkas Iván, Őry Péter, Szigeti László, az MKP alelnökei közül, Kvarda József, Nagyszombat megye alispánja és sokan a filmben megszólaló személyek közül.

Az Uránia nagytermében a kezdés idejére szinte minden hely foglalt volt. Duray Miklós a filmvetítés előtt könyveit dedikálta. Koltay Gábor rövid köszöntő beszédben üdvözölte a megjelenteket. Elmondta, a film már két éve elkészült, ám az akkor politikai légkör miatt inkább várt a bemutatóval. A megjelenése után néhány hónappal egy németországi útja során került birtokába Duray legendás Kutyaszorító című könyve. Mint mondta, annak elolvasása után tudatosította igazán, hogy a határon túl is élnek honfitársai, és azóta is folyamatosan figyeli Duray Miklós sorsának alakulását. „Korunk szabadságharcosa ő” – mondta.

A film 1968-al indul, amikor Budapesten az Illés zenekar szinte a táncdalfesztivál minden díját besöpri. Sokan azt hitték, elkezdődött a szabadság időszaka, közben Csehszlovákiába, így a Felvidékre is elindultak a Varsói Szerződés tankjai, és következett még két évtized a kommunizmus jegyében, a rendszer, mely Duray Miklóst az ellenségének tekintette, többek között kétszer bebörtönözte. A filmben végigpereg szemünk előtt fél évszázad, több kortárs visszaemlékezése segítségével. A film 2009-ben fejeződik be, amikor Duray Miklós ismét bíróság előtt áll, ezúttal azért, mert kimondta véleményét a magyarellenes Szlovák Nemzeti Pártról. A film főszereplője Varga Klári, aki a filmvásznon Duray Miklós mellett végigtekintett a felvidéki magyarság elmúlt zavaros évtizedeire. A narrátor szerepében Sipos Imrét, illetve az egykori bírósági jelenetben Galán Gézát hallhattuk. A film zenéjét a Koltay Gergely vezette Kormorán szerezte. A stáblistán a film készítői köszönetüket fejezték Pogány Erzsébetnek, aki a film készítése során a különböző helyszínekre, a börtönbe, bíróságra való bejutást intézte, Dunajszky Évának a szervező munkáért, valamint Oriskó Norbertnek az audiós, videós és sajtóanyagokért.

A több mint két órás film végén vastaps zúgott az Uránia moziban. Duray Miklós megilletődött szavakkal köszönte meg mindenki részvételét – a filmbemutatón és a filmben is. Bizakodását fejezte ki, hogy a felvidéki ifjú generáció majd nagyobb sikerrel folytatja az ő korosztálya által megkezdett küzdelmet.

A filmbemutató a magyar Himnusz eléneklésével zárult Az Uránia Filmszínház műsorára tűzi a filmet, az érdeklődők legközelebb szeptember 24-én, szombaton 17.45-kor, majd szeptember 28-án, szerdán 16.30-kor láthatják Koltay Gábor új filmjét.

Előző sztori

Elmaradt a gyógyhatás, bírságolt a GVH

Következő sztori

Gyengült a Fidesz támogatottsága a Medián szerint