Az öttusa szegedi utánpótlásáért dolgozna Vörös Zsuzsanna

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) diplomáját vehette át Vörös Zsuzsanna a moszkvai olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, aki a jövőben öttusa utánpótlás-szakosztályt alapítana.

A sportág népszerűsítéséért és sikeres pályafutásáért járó elismerést Klaus Schormann, az UIPM elnöke és Joel Bouzou, az UIPM főtitkára adta át az olimpiai és világbajnok sportolónak szombaton, a női döntő eredményhirdetése előtt. Vörös Zsuzsanna edzőként volt jelen a vb-n, a fehérvári versenyzőket segítette tanácsaival.

“Az Alba Volánban minden korosztállyal foglalkozom, kezdve a legkisebbektől, a 12-13 évesektől” – mondta az MTI-nek Vörös Zsuzsanna. “Tavaly nyáron hagytam abba a versenyzést, így az a helyzet állt elő, hogy most azokat irányítom, akikkel még együtt öttusáztam, ilyen például Gyenesei Leila vagy Kovács Sarolta. Érdekes módon ezt a váltást nekik nehezebb megélni, el kell fogadniuk, hogy versenyzőtársból edző lettem, s én mondom meg, merre, hány óra. A kívülálló talán azt gondolná, hogy egy sikeres volt sportolótól a versenyzők jobban elfogadják az utasításokat, de ez nem így van.”

A 2004-es athéni olimpián aranyérmes, egyéniben háromszoros világbajnok Vörös pályafutása vége felé már belekóstolt a kombinált számba, a lövészettel nehezített futásba is. “Ez az új formáció azért részben megváltoztatta az erőviszonyokat, például az egyiptomiak nem tudtak jól alkalmazkodni. Én lassú lövőnek számítottam, s az első edzésen, amikor a kombinált számot kipróbáltam, csak néztem, hogyan kapkodnak a többiek körülöttem, olyan volt, mint a vurstliban.”

Vörös távlati terveiről elárulta, hogy szeretne Szegedre költözni párjához, s ott egy öttusa utánpótlás-szakosztályt alapítani. “Már vannak ígéreteim ez ügyben. De ezt csak akkor lehet elkezdeni, ha lezárom a fehérvári edzősködést, a kettő együtt nem megy. Az olimpiáig mindenképpen szeretném csinálni, az olyan sikerek, mint Kovács Sarolta ezüstérme, pedig plusz motivációt jelentenek.”

Előző sztori

Gyengült a forint kedden reggel

Következő sztori

Matolcsy: kész a turizmusról szóló törvény tervezete