Közélet

Vörösiszap-katasztrófa: befejeződtek az épületátadások

Vörösiszap-katasztrófa: befejeződtek az épületátadások

2011. augusztus 1., hétfő
Vörösiszap-katasztrófa: befejeződtek az épületátadások

Közel tíz hónappal a katasztrófa után minden károsult beköltözhetett az új házába, akinek az otthonát lakhatatlanná tette a vörösiszap. Kolontáron 21, Devecseren 87, Somlóvásárhelyen pedig egy ház épült fel.

Kolontáron a Berzsenyi utca végén, annak folytatásaként alakították ki az új utcát, Devecseren a város szélén, korábbi szántóföldön, mintegy hat hektáros területen jelölték ki a lakópark helyét. Az új otthonok építését Kolontáron 2010. december 6-án, Devecseren pedig 2011. január 10-én kezdték meg. A lakóházakat 15 típustervből választhatták ki a leendő tulajdonosok. A típusterveket a Makovecz Építési Stúdió mérnökei alkották meg az elszenvedett károsodás mértékének és a leendő tulajdonosok kérésének megfelelően. A generálkivitelező VeszprémBer Zrt. mindkét lakóparkot a határidő előtt elkészítette. Kolontáron 2011. június 24-én, Devecseren pedig 2011. július 29-én, az azt megelőző műszaki átadás-átvételt követően fejeződtek be a birtokbaadások. Az építkezések valamennyi fázisát, kivitelezését a felkért főellenőr a Csíky és Társa Kkt. szigorú követelménytámasztással, műszakilag folyamatosan ellenőrizte. A birtokbaadások – ugyanúgy, mint a műszaki átadás-átvételek – ütemezetten kerültek végrehajtásra. Kolontáron 2011. június 20-án, 22-én és 24-én három fázisban, míg Devecseren 2011. július 8–29-ig kilenc ütemben. A somlóvásárhelyi lakóházat 2011. július 28-án kapta meg a tulajdonosa. Az épületek füvesített telken és udvaron helyezkednek el: az utcafrontjukat díszsövény és hársfasor díszíti, az udvarokban nemesített szilvafákat ültettek. Az iszapkatasztrófa során elpusztult bútorok pótlását a Magyar Bútor és Faipari Szövetség biztosította. Negyvenöt önkéntes építészmérnök hallgató Kolontáron egy mászóvárat, Devecseren pedig egy 40 méteres pergolát és térképházat is készített a kivitelezők anyagi támogatásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.