Vörösiszap-katasztrófa: befejeződtek az épületátadások

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel tíz hónappal a katasztrófa után minden károsult beköltözhetett az új házába, akinek az otthonát lakhatatlanná tette a vörösiszap. Kolontáron 21, Devecseren 87, Somlóvásárhelyen pedig egy ház épült fel.

Kolontáron a Berzsenyi utca végén, annak folytatásaként alakították ki az új utcát, Devecseren a város szélén, korábbi szántóföldön, mintegy hat hektáros területen jelölték ki a lakópark helyét.

Az új otthonok építését Kolontáron 2010. december 6-án, Devecseren pedig 2011. január 10-én kezdték meg.

A lakóházakat 15 típustervből választhatták ki a leendő tulajdonosok. A típusterveket a Makovecz Építési Stúdió mérnökei alkották meg az elszenvedett károsodás mértékének és a leendő tulajdonosok kérésének megfelelően.

A generálkivitelező VeszprémBer Zrt. mindkét lakóparkot a határidő előtt elkészítette. Kolontáron 2011. június 24-én, Devecseren pedig 2011. július 29-én, az azt megelőző műszaki átadás-átvételt követően fejeződtek be a birtokbaadások.

Az építkezések valamennyi fázisát, kivitelezését a felkért főellenőr a Csíky és Társa Kkt. szigorú követelménytámasztással, műszakilag folyamatosan ellenőrizte. A birtokbaadások – ugyanúgy, mint a műszaki átadás-átvételek – ütemezetten kerültek végrehajtásra.

Kolontáron 2011. június 20-án, 22-én és 24-én három fázisban, míg Devecseren 2011. július 8–29-ig kilenc ütemben. A somlóvásárhelyi lakóházat 2011. július 28-án kapta meg a tulajdonosa.

Az épületek füvesített telken és udvaron helyezkednek el: az utcafrontjukat díszsövény és hársfasor díszíti, az udvarokban nemesített szilvafákat ültettek.
Az iszapkatasztrófa során elpusztult bútorok pótlását a Magyar Bútor és Faipari Szövetség biztosította.

Negyvenöt önkéntes építészmérnök hallgató Kolontáron egy mászóvárat, Devecseren pedig egy 40 méteres pergolát és térképházat is készített a kivitelezők anyagi támogatásával.

Default thumbnail
Előző sztori

Elindult a meteorológiai szolgálat kistérségi szintű veszélyjelző rendszere

Default thumbnail
Következő sztori

Rekordszintű sugárzás a fukusimai atomerőmű két reaktora között

Legutóbbi hasonló cikkek