Közélet

Több ezer oldalban vizsgálják Gyöngyöspatát

Több ezer oldalban vizsgálják Gyöngyöspatát

2011. augusztus 23., kedd
Több ezer oldalban vizsgálják Gyöngyöspatát

Több ezer oldalnyi dokumentum beérkezésére számít a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló eseti bizottság fideszes elnöke. Kocsis Máté kedden az MTI-nek elmondta: az ősz elején kihelyezett ülést vagy üléseket tart a testület Gyöngyöspatán.

A hivatalos nevén Az egyenruhás bűnözés folyamatát, hátterét és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró, valamint az egyenruhás bűnözés felszámolását elősegítő eseti bizottság július 12-én tartott első tanácskozásán fogadta el munkatervét.

Kocsis Máté

kedden az MTI-nek elmondta, azóta elkezdődött az iratok bekérése az érintett országos hatáskörű szervezetektől, például az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) és az Alkotmányvédelmi Hivataltól. A dokumentumok folyamatosan érkeznek, s az már most látható, hogy több ezer oldalnyi iratot kell áttanulmányoznia a testületnek - fejtette ki, hozzátéve, hogy az írásos állásfoglalásokra vonatkozó felkéréseket is megküldték az érintetteknek. A meghallgatásokra szóló meghívókat egyelőre még nem postázták. A testület elnöke elmondta, a dokumentumok áttekintésére a frakciók időt kértek, így a munka a tervek szerint szeptember közepén folytatódhat, s várhatóan már ekkor kihelyezett ülést vagy üléseket tart majd a bizottság Gyöngyöspatán. A bizottság november 20-ig dolgozik. Az eredeti tervek szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökön túl a testület meghallgatná mások mellett

Vona Gábor

, a Jobbik és

Schiffer András

, az LMP frakcióvezetőjét, az ORFK vezetőit, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület elnökét,

Balog Zoltán

társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt,

Domokos Lászlót

, az Állami Számvevőszék elnökét,

Kállai Ernőt

, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosát,

Farkas Flóriánt

, az Országos Roma Önkormányzat elnökét,

Jeney Orsolyát

, az Amnesty International Magyarország igazgatóját és

Pardavi Mártát

, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét is. A Jobbik július közepén - miután a párt jelöltje győzött a gyöngyöspatai időközi polgármester-választáson - azt közölte: álláspontjuk szerint a polgármester-választás eredménye azt bizonyítja, hogy okafogyottá vált az eseti bizottság munkája. Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető és

Balczó Zoltán

, a Jobbik alelnöke Kocsis Máténak írt levelében ezért azt javasolta, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a testület megszüntetésére. Emellett azt is kijelentették, hogy pártjuk a bizottság munkájában a továbbiakban nem vesz részt. A parlament döntése értelmében az eseti bizottság egyebek mellett vizsgálhatja, hogy az ellenzéki pártok részt vettek-e az ország közrendjének, köznyugalmának megzavarásában, illetve a parlamenti képviselőket milyen felelősség terheli a Heves megyei településen történtekért. A testület feltárná például, kik és milyen támogatással állítják be magukat valótlanul és jogellenesen rendfenntartónak, de megvizsgálnák a gyöngyöspatai romák "húsvéti utaztatásának" körülményeit, illetve, hogy kinek az érdekében állhatott a "nem létező polgárháborús helyzetről" tájékoztatnia a nemzetközi sajtót. Vizsgálná továbbá, milyen szerepet játszott a Gyöngyöspatán lezajlott eseményekben Richard Field amerikai üzletember. A bizottság emellett javaslatot tesz a működő jogellenes csoportok törvényes felszámolása érdekében, illetve munkájáról jelentésben tájékoztatja az Országgyűlést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.