Írjon nekünk

Közélet

Sarkalatos törvények a Fidesz-KDNP frakcióülésén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

A még elfogadandó sarkalatos törvények megvitatása lesz az egyik kiemelt napirendi pontja a Fidesz-KDNP jövő hét szerdától péntekig tartó, évadnyitó frakcióülésének, amely Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök értékelő, a feladatokat kijelölő, a kormány munkájáról szóló beszédével kezdődik – közölte a Fidesz frakcióvezetője.

Lázár János hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a hajdúszoboszlói tanácskozás megkezdése előtt a helyszínen ülésezik a Fidesz elnöksége is. A háromnapos frakcióülésen a kormánypárti képviselők – szakmai kabinetülések keretében – meghallgatják majd az összes minisztert, államtitkárt. Orbán Viktor beszédében kitér majd gazdasági kérdésekre, így azokra a lépésekre is, amelyeket az idei költségvetési éven belül szükséges megtenni. Lázár János hangsúlyozta: a Fidesz-frakcióban is kőbe van vésve, hogy a hiánycélt tartani kell.

A nyugdíjas bírák, a devizahitelesek és az alkotmánybíróság ügyéről tárgyalnak

A tanácskozás napirendjén szerepel az új választójogi, valamint igazságszolgáltatási rendszer megvitatása az erre a feladatra kijelölt Áder János fideszes európai parlamenti képviselő meghallgatásával, továbbá az új önkormányzati rendszer, amellyel kapcsolatban tájékoztatást ad majd a Belügyminisztérium, a frakciószövetség pedig kialakítja álláspontját a szabályozási elvekről. Téma lesz a devizahitelesek ügye is.
Lázár János kifejtette: az új választójogi rendszer főbb szabályozási elveire vonatkozó javaslatát szeptember 20-a körül küldi meg a Fidesz-frakció az ezzel foglalkozó parlamenti albizottságnak. Hozzátette, szeretné, ha a képviselőcsoportok között egyeztetések folynának ebben a testületben.
Az igazságszolgáltatással összefüggésben arról tájékoztatott, hogy két javaslatot terjesztenek a Ház elé. Az egyik – amelyet szeptember 12-én nyújtanak be – azokat az átmeneti rendelkezéseket tartalmazza majd, amely a nyugdíjba vonuló bírák utódlásával kapcsolatosak. A frakcióvezető közölte: lehetőség szerint 2012. január 1-jére szeretnék megteremteni a lehetőséget arra, hogy ki lehessen választani a távozó 228 bíró helyére lépőket. A cél, hogy semmilyen fennakadás ne legyen az igazságszolgáltatásban – hangsúlyozta. A másik, a bíróságokra, a bírák jogállására, az ügyészségre és az ügyészek jogállására vonatkozó, vagyis az igazságszolgáltatás új rendszeréről szóló indítvány benyújtása szeptember közepén várható – ismertette.
Lázár János arról is beszámolt, hogy a Fidesz kedden eljuttat egy javaslattervezetet az Alkotmánybíróság (Ab) működésére vonatkozó szabályokról a kormánynak, az Ab-nek és az alkotmányügyi bizottságnak. A kormánypárti képviselőcsoport kezdeményezése szerint a kabinet és az Ab véleményét kikérve az alkotmányügyi bizottság tesz majd javaslatot az Ab-re vonatkozó új szabályokra.
A tervek szerint november végére, december elejére lezárul a sarkalatos törvények vitája – közölte a frakcióvezető, aki úgy fogalmazott: várhatóan egy erőltetett menet lesz az őszi parlamenti ülésszak, több alkalommal lehet számítani négynapos üléshetekre tekintettel arra, hogy az említettek mellett meg kell kezdeni az új adótörvények és a jövő évi költségvetés vitáját is. Utóbbiakkal a Fidesz-KDNP hajdúszoboszlói frakcióülésén nem foglalkoznak, ahogyan például a közoktatási törvénytervezettel sem – mondta, megjegyezve, hogy ezek témájában több egynapos budapesti frakcióülést tartanak majd az ősszel.
Kérdésre közölte, az új munka törvénykönyve sem szerepel a tanácskozás napirendjén, hiszen eddig csak egy koncepcióról volt szó. Az, hogy a munka világát újra kell szabályozni, nem kérdés – mondta, hozzátette ugyanakkor: “kormányzati honlapokon bolyongó és tévelygő koncepciókkal, amelyeket még a kormány sem tárgyalt meg, lehet a társadalmat stresszelni”, de szerinte ebben a kérdésben óriási felelőssége van mindenkinek, mert a jelenlegi gazdasági helyzetben az emberek sokkal érzékenyebbek.
A devizahitelesek ügyében Lázár János azt mondta, szerinte az érintett középosztálybeliek többsége a 16 százalékos, egykulcsos adó hatása – a náluk maradt többletjövedelem – miatt nem veszi igénybe a rögzített árfolyam lehetőségét.

Közélet

Szentesen is megjelent a koronavírus

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

A beteg állapota stabil.

Tovább olvasom

Közélet

Hétfőtől kórházparancsnokok segítik a kórházak működését és az egészségügyi készlet védelmét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően.

Tovább olvasom

Közélet

Kovács Zoltán: A szabályok betartása gátolja a vírus terjedését

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kormány koronavírus-járvány ügyében hozott minden döntésének az a célja, hogy gátolni lehessen a vírus terjedését.

Tovább olvasom

Aktuál