Sárga, halászlé és rock az ünnepen + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Halászléillat és zeneszó gomolygott augusztus 20-án a Maros-torokkal szemben a Sárga szabad strandon. Közel száz bogrács alatt rakták meg a tüzet reggel 9 órakor a VI. Tisza-parti Szent István Népünnepély keretében. A halászléfőző verseny díjazottjai között a SZEGEDma.hu bográcskupája is gazdára talált.

Azt mondják, hogy a halászlé sikere apró, mégis jelentős dolgokon múlik. A recept gerince mindenhol ugyan az: alaplé, passzírozás, majd a halhúsok belefőzése, fűszerezés. Ám ezekben a szakaszokban vannak elrejtve a titkok. Nem mindegy, hogy milyen arányban kerülnek az ételbe a hozzávalók, van, aki az alaplét háromféle halból főzi, akad, aki egyéni technikával adja meg a sósságát a halászlének stb.

Az éjjel főzött alaplé

Ilyen és ehhez hasonló mesterfogások tucatjait leshettük el augusztus 20-án a Sárga szabad strandon, ahol 138 nevező vehette át a szervezők által ingyen biztosított három kiló halat a rendezvényt megelőző napon. Az esemény főszervezői Kohári Nándor és Juhász Gyula, a Fidesz-KDNP frakció önkormányzati képviselői voltak. Ünnepi beszédet mondott Kalmár Ferenc, a KDNP alelnöke, parlamenti képviselő.

„Az egész életem a főzésekkel telik el” – mesélte portálunknak Bagaméri László, a Délmagyarország egykori legendás újságírója, akinek különdíjat érdemelt a főztje. „Tegnap éjjel negyed egykor tettem fel a halfejeket. Fél ötkor keltem, akkor még langyos volt a fazék, és kezdtem is a passzírozást, ez a szegedi buli” – mondta mosolyogva, majd hozzátette, hogy most a pontyszeletek mellé harcsát is belecsempészett, mert jöttek az unokák és ők nagyon szeretik így vegyesen. Az újságíró nagy mókamester hírében áll, most sem hazudtolta meg önmagát. Főzött egy kisebb tál gyufatésztát, és a zsűri elé vitte, hogy aki akarja, bajait is kóstolhat. Nem fogadta ováció az ötletet…

A sózás titka

Horgászverseny

Reggel 6 órakor horgászversenyt is rendeztek, a nyertes egy óra alatt mintegy 3 kiló halat fogott.
A dobogósok: 1. Zöldi Tamás 3,27 kg, 2. Kovács Tibor 1,97 kg, 3. Suki Dezső 1,67 kg

A halászléfőző versenyt Horváth János nyerte, második díjat érdemelt Csamangó János halászleve, míg a bronzkupát Seller Brigitta vihette haza. A SZEGEDma.hu különdíját – amit a portál képviseletében Oláh János adott át – Szűcsék „nagy családi halászleve” érdemelte ki. „Minden, ami belekerül, harmóniában kell lennie egymással. A halászlébe semmiből sem szabad sokat tenni, mert a hal ízének kell dominálnia. Ezt a szabályt már az alaplé készítésénél be kell tartani, és a fűszerezésnél is” – avatott be a fortélyokba Szűcs Gina, aki „civilben” nyolc gyermek édesanyja. „Két-három halból készítem az alaplevet, a halakat lesózzuk és így az átpasszírozott alaplé folyamatosan adja majd ki magából a sós ízt, ha utólag kell sózni, az már nem az igazi” – osztja meg velünk titkát a különdíjasunk, aki mellet ott állt férje, Szűcs Tamás, a baktói napok híres pörköltfőzője. Elmondása szerint halászlében a felesége a királynő, de az utolsó „kóstolós” lépésre mindig őt kéri fel neje: „Apa, a sósságát nézd már meg!”

Az egész napra jellemző volt ez a vidámság, ami Szűcséknél. A zenei felelős és a díjkiosztó moderátora Dr. Rock, azaz Pleskovics „Plesi” András volt, aki a fémzene „lágy” dallamaival táplálta a bográcsok alatti lángokat. A Tisza Yacht Kft. területén, a betonhajó melletti placcon kóstolt a zsűri, míg a Sárga üdülőtelep bejáratánál felállított színpadon népdalkör, operett csemegék és más zenei étkeket szolgáltak fel. És napközben, ha már a hőség elviselhetetlennek tűnt és a hideg sör, fröccs sem segített ott volt a Tisza. Az egyik díjazott neve hallatán a szomszédos félszigetről úszott át, s a kerítésen átugorva, csurom vizesen vette át díját, s rázott kezet Kalmár képviselő úrral.

Nézze meg a VTV Szeged videó-összeállítását is a témáról!

no images were found

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

83 milliárd forint bevételt hozott az eva

Default thumbnail
Következő sztori

Ezermilliárd forintos vízügyi fejlesztés készül

Legutóbbi hasonló cikkek