Közélet

Rekordszintű sugárzás a fukusimai atomerőmű két reaktora között

Rekordszintű sugárzás a fukusimai atomerőmű két reaktora között

2011. augusztus 1., hétfő
Rekordszintű sugárzás a fukusimai atomerőmű két reaktora között

Rekordszintű sugárzást mértek a fukusimai atomerőmű két, márciusban megrongálódott reaktora között - közölte a Japán északi részén fekvő létesítményt üzemeltető Tepco vállalat hétfőn.

Az atomerőmű a pusztító erejű, március 11-i földrengés és tengeri szökőár következtében rongálódott meg. A Tepco szerint az egyes és kettes reaktor között felhalmozott törmelék közelében a sugárzás ereje eléri az óránkénti legalább 10 sievertet. A cég szakemberei megpróbálják kideríteni, mitől emelkedett ilyen magasra a sugárzás szintje. Az előző sugárzási rekordszintet június 3-án mérték az erőműben, óránkénti 3-4 sievertet az egyes reaktor belsejében. A Tepco és a japán kormány a nukleáris baleset után öt hónappal azon dolgozik, hogy jövő januárig teljesen leállítsa a reaktorokat. Több lépést tettek és tesznek annak érdekében, hogy fokozatosan lehűtsék a reaktorokban lévő nukleáris fűtőanyagot, például hűtővizet keringető rendszert helyeztek üzembe. A fukusimai atomerőműben március 11-ét követően több baleset is történt, például hidrogénrobbanások lerombolták az épületek egy részét, aminek következtében jelentős mennyiségű sugárzó anyag került ki a környezetbe. A japán kormány nemrégiben még azt hangoztatta, hogy a sugárzási szint az erőmű körül visszaesett, s jelenleg csupán a március 15-én mért csúcsérték kétmilliomod része. A márciusi balesetet követően óvintézkedésként kitelepítettek 80 ezer embert az erőmű 20 kilométeres körzetéből, illetve a sugárzó anyaggal különösen súlyosan szennyezett településekről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.