Rekordszintű sugárzás a fukusimai atomerőmű két reaktora között

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rekordszintű sugárzást mértek a fukusimai atomerőmű két, márciusban megrongálódott reaktora között – közölte a Japán északi részén fekvő létesítményt üzemeltető Tepco vállalat hétfőn.

Az atomerőmű a pusztító erejű, március 11-i földrengés és tengeri szökőár következtében rongálódott meg.
A Tepco szerint az egyes és kettes reaktor között felhalmozott törmelék közelében a sugárzás ereje eléri az óránkénti legalább 10 sievertet. A cég szakemberei megpróbálják kideríteni, mitől emelkedett ilyen magasra a sugárzás szintje.
Az előző sugárzási rekordszintet június 3-án mérték az erőműben, óránkénti 3-4 sievertet az egyes reaktor belsejében.
A Tepco és a japán kormány a nukleáris baleset után öt hónappal azon dolgozik, hogy jövő januárig teljesen leállítsa a reaktorokat. Több lépést tettek és tesznek annak érdekében, hogy fokozatosan lehűtsék a reaktorokban lévő nukleáris fűtőanyagot, például hűtővizet keringető rendszert helyeztek üzembe.
A fukusimai atomerőműben március 11-ét követően több baleset is történt, például hidrogénrobbanások lerombolták az épületek egy részét, aminek következtében jelentős mennyiségű sugárzó anyag került ki a környezetbe.
A japán kormány nemrégiben még azt hangoztatta, hogy a sugárzási szint az erőmű körül visszaesett, s jelenleg csupán a március 15-én mért csúcsérték kétmilliomod része.
A márciusi balesetet követően óvintézkedésként kitelepítettek 80 ezer embert az erőmű 20 kilométeres körzetéből, illetve a sugárzó anyaggal különösen súlyosan szennyezett településekről.

Default thumbnail
Előző sztori

Vörösiszap-katasztrófa: befejeződtek az épületátadások

Következő sztori

65 éves lett a forint

Legutóbbi hasonló cikkek