Öttusa Eb: Négy érem, két olimpiai kvóta

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Négy éremmel – három arannyal és egy ezüsttel -, valamint két olimpiai kvótával sikeresen, a nemzetek rangsorában a legeredményesebbként fejezte be az angliai öttusa Európa-bajnokságot a magyar válogatott.

Az előzetes esélylatolgatáskor Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány inkább a férfi versenyzőktől várta, hogy – a Világkupa-döntőn aratott győzelme révén már kvótás Kasza Róbert után – további két londoni indulási lehetőséget kiharcolnak, a női csapat tagjait illetően pedig abban bízott, hogy egyiküknek sikerül ez. Ehhez képest utóbbiaknak jött össze kettő, miközben előbbiek ezúttal lemaradtak az értékes egyéni helyezésekről, kiszorultak az első nyolcból, de emiatt a kapitány a viadal végén nem tűnt szomorúnak.
“A lányoknál két kvótát szereztünk, de lesz még egy harmadik is, a fiúknál pedig most ugyan nem jött be a jóslatom, de biztosan szereznek majd hármat-négyet, már csak azért is, mert az itt lévők mellett jövőre Németh Robi is mindent megtesz majd, hogy odaérjen” – mondta az MTI-nek a szakvezető.
Az olimpián országonként és nemenként két öttusázó indítható, így több megszerzett kvóta esetén, az adott szövetségnek kell eldöntenie, kinek szavaz bizalmat.
A Londontól délkeletre fekvő Gillingham Medway Park nevű sportközpontjában a nagyszerű versenyzéssel ezüstérmes Tóth Adrienn és a hetedikként végző Kovács Sarolta került olyan helyzetbe, hogy nevezhető lenne az olimpiára. A férfiak versenyében két szám utáni helyzet alapján a 2009-ben világbajnok Marosi Ádám volt kvótaközelben – harmadik helyen állt -, de a lovaglása messze nem úgy alakult, ahogy eltervezte, ezzel elszállt az esélye. Eleve büntetéssel – pontlevonással lovagolt a pályára, mert az egyik bíró szerint a megengedettnél eggyel többet ugrott a bemelegítőben – ami a bevett gyakorlatot, a megszokott menetrendet tekintve szinte kizárt -, emiatt elvesztette a fejét, nem tudott megfelelően koncentrálni, sok akadályt vert le.
“A férfi döntő napja tragikus volt a méltánytalan büntetés, Marosi alaptalan megvádolása miatt, illetve azért, mert nem tudta kezelni ezt a helyzetet. Ha képes lett volna rá, a pontlevonás dacára szerezhetett volna olimpia kvótát – vélekedett Pálvölgyi Miklós. – A büntetés, illetve annak következményei miatt a csapat éremszerzése is elúszott, egy biztos dobogós helyet vesztettünk. Szerintem egyéniben is ott lett volna Maró a közvetlen élcsoportban, nem nagyon volt olyan ellenfél mögötte, aki megelőzhette volna.”
Az Eb későbbi szakasza viszont várakozáson felül alakult: női egyéniben Tóth második lett, Kováccsal és Gyenesei Leilával együtt pedig győzött a hagyományos versenyben és a váltóban, s ugyancsak elsőként végzett a Marosi, Kasza Róbert, Demeter Bence férfi váltótrió.
“A lányok hagyományos versenye nagyon jól sikerült, a két kvóta értékes szerzemény, és emellett a csapateredmény is, főleg azért mert két junior korú is van a válogatottban, akinek még a korosztályos Eb-n és vb-n is helyt kell majd állnia. Pluszként jött a két váltóarany. A nőknél és a férfiaknál is magabiztosan nyertünk, egész nap eredményesen szerepeltünk és a kombinált szám különösen jól sikerült” – értékelt a kapitány.
A válogatott számára a következő jelentős esemény, az év fő versenye, a moszkvai világbajnokság lesz szeptember első felében. Azon nemenként három olimpiai kvótát osztanak majd ki.

Előző sztori

Kedd: Három Majom (Üç maymun)

Következő sztori

Helybeliek pakolták ki a csanádpalotai orvosi rendelőt