Közélet

LMP: Nepperek helyett kertészek és TÉSZ-ek

LMP: Nepperek helyett kertészek és TÉSZ-ek

2011. augusztus 25., csütörtök
LMP: Nepperek helyett kertészek és TÉSZ-ek

Az LMP szerint szükség van a zöldség-gyümölcs ágazatban a termelői értékesítő szervezetekre (TÉSZ), ám alaposan át kell vizsgálni a rendszert.

Jelképes helyszínen, a csődbe ment Mórakert előtt tartott sajtótájékoztatót az LMP két politikusa, így hívva fel a figyelmet a zöldség-gyümölcs ágazat problémáira. „A Mórakert kudarca az egész TÉSZ-mozgalmat negatív megvilágításba helyezte. Mindenképp szükség lenne egy alapos szakmai és pénzügyi átvilágításra” – fogalmazott

Kiss Kálmán

, az LMP vidékpolitikai koordinátora. Hozzátette, Mórahalmon a rendszerbeli hibák mellett a vezetési problémák is előtérbe kerültek. „Köztudomású, hogy

Nógrádi Zoltán

személyében egy országosan is ismert és nagy hatalmú politikus állt a Mórakert TÉSZ mellé. Ez nem probléma, csak amikor a politikai befolyás direkt módon és a napi megrendelések szintjén jelentkezik egy gazdasági társaságnál, az hosszú távon nem vezethet jóra” – jelentette ki. Az LMP vidékpolitikai koordinátora emlékeztetett rá, hogy több olyan ígéretet tett a fideszes politikus, ami nem vált valóra. Folyamatosan arról szóltak a hírek ugyanis, hogy az állam majd megmenti a Mórakertet, ami nem sikerült, csak a beszállítók részbeni kártalanítása történt meg. Ígéret volt továbbá, hogy a felszámolás alatt is zajlik majd a munka, ám áprilisban az utolsó tíz alkalmazottat is elküldték. Kiss Kálmán szerint a Mórakert esetében a politikai felelősség is felvetődik. Ahogy fogalmazott, valakinek el kell számolnia majd azzal a 8 milliárd forintnyi hazai és uniós forrással, ami a Mórakerttel kapcsolatban felmerül. Mint ismeretes, a felszámoló 4 milliárdos tartozásról nyilatkozott, amiben nincs benne az 1,1 milliárdos beszállítói tartozás. Ez utóbbiból rendeztek 600 millió forintot. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a korábbi Mórakertes termelők és beszállítók 99%-a a DATÉSZ-szel kötött szerződést, ám az a TÉSZ sem áll jól anyagilag.

A TÉSZ-rendszert át kell alakítani

Az LMP szerint a TÉSZ-rendszer hibáit ki lehet javítani, de kormányzati szinten kellene belátni, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatban nem lesz addig rend, amíg ebben a szektorban a szürke és feketekereskedelem aránya eléri az 50%-ot. „A nepperek világát és az áruházláncok garázdálkodását fel kellene számolni. Meg kell zabolázni a multikat, mert az elfogadhatatlan, hogy négy év alatt a Mórakert közel két és fél milliárd polcpénzt fizetett” – hangsúlyozta Kiss Kálmán.

Tatár Gábor

, az LMP Csongrád megyei vidékfejlesztési szakszóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy fontos lenne egy olyan kereskedelmi etikai szabályozást bevezetni, amelybe tömörülve a kereskedők, a TÉSZ-ek beszállítói és a feldolgozó szektor résztvevőinek egyaránt megéri a rendszerben lenni. Fontos továbbá, hogy a tagok tisztában legyenek a TÉSZ működésével, amit segíthetne egy külön kiadvány is. „Az önkormányzatoknak egyfajta inkubátorként is kellene működniük. Akár egyszeri támogatás vagy például üres telek, iroda biztosítása is beindíthat olyan kezdeményezést, melynek révén kialakulhat a helyi termelő közösség” – jelentette ki Tatár Gábor. Az LMP Csongrád megyei vidékfejlesztési szakszóvivője elfogadhatatlannak tartja, hogy a TÉSZ-eket a politika fejőstehénnek tekinti. A szövetkezet menedzsmentjét pedig folyamatos képzésekre küldenék az LMP-sek, ami lehetővé teszi, hogy azokon a piacokon, melyeken a TÉSZ mozog, biztonsággal helyt tudjon állni. A párt álláspontja szerint a TÉSZ-ek nem lehetnek egyszerű felvásárlók, hanem az elemi termelői érdekek mentén valódi integrátorrá kell válniuk. Éppen ezért ebben a szektorban is az „egy tag, egy szavazat” elvére épülő szövetkezeti formát támogatják. A TÉSZ-eknek is elemi érdeke, s további megerősödésük egyik fontos feltétele a hazai élelmiszer-feldolgozás újraélesztése. Vissza kell állítani a termelők TÉSZ-ekbe vetett bizalmát, a jogszabályi változások és az eddigi kétes ügyek kivizsgálása egyeránt szükséges az LMP szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.