Közélet

Jövő szeptemberben lesznek változások az oktatásban

Jövő szeptemberben lesznek változások az oktatásban

2011. augusztus 26., péntek
Jövő szeptemberben lesznek változások az oktatásban

Még ebben az évben elfogadja a parlament a már elkészült és rövidesen előterjesztendő, a köznevelési rendszert szabályozó törvényt, de a változások csak jövő szeptembertől lépnek életbe - közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken Zalaegerszegen.

A Kertvárosi Általános Iskola Liszt Ferenc Tagiskolájában tartott évnyitón szorgalmazta, hogy a pedagógusok a továbbiakban is tegyék meg javaslataikat, s így olyan törvény szülessen, amelyet a nagy többség támogat. A 2012-ben életbe lépő változások "nem lesznek fájdalmasak" - mondta

Hoffmann Rózsa

. Az új köznevelési rendszerben hangsúlyozott cél, hogy visszatereljék a magyar iskolarendszert arra az útra, ahol - a

Szent István

király vagy

Klebelsberg Kunó

kultuszminisztersége alatt végrehajtott nagy iskolareformok idején - nagyon eredményes és sikeres volt, aminek csodájára járt a világ. Az államtitkár úgy fogalmazott: "Erősíteni kívánjuk azokat az értékelven alapuló pedagógiai eljárásokat", amelyekben a magyar pedagógiai élet nagy többsége hisz. A művészeti neveléssel kiemelten foglalkozó zalaegerszegi általános iskola tanévnyitóján Hoffmann Rózsa szólt arról is, hogy az új köznevelési rendszerben nagyobb szerepet kap a művészeti nevelés, elsősorban a zenei nevelés. "Ezt az új nemzeti alaptanterv fogja biztosítani, megemeljük az óraszámokat, és erősítjük a zenetanárképzést". Középtávú elképzelés, hogy minden iskolának, vagy akár osztálynak önálló zenekara legyen, hogy a gyerekek "a közös muzsikálásban örömet találjanak, megtanulják az egymásra figyelést", és ezáltal ezek a gyerekek felnövekedve együtt is tudjanak dolgozni - fejtette ki az államtitkár.

Gyutai Csaba

(Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere azt mondta: nagy változások előtt áll a magyar oktatási rendszer. Szükség is van a változásokra, "arra, hogy az ország megújuljon, hogy olyan országban élhessünk, amely figyel az oktatásra", és azt a jövő zálogát jelentő stratégiai szektornak tekinti. Elmondta: Zalaegerszeg a helyi közoktatás fenntartását az elmúlt öt évben - az állami támogatásokon felül - mintegy 15 milliárd forinttal segítette, és ugyanekkora összeget fordított felújításra, fejlesztésre. Büszke lehet a város az oktatási rendszerére, amelynek részeként Zalaegerszegen található az ország második legjobb középiskolája és a negyedik legjobb szakképző intézménye - tette hozzá a polgármester.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.