Fodor Péter: Gyorsabb kosárlabdát szeretnénk játszani

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfő délután megkezdte a felkészülést a Naturtex-SZTE-Szedeák NB I/A-s férfi kosárlabdacsapata. A felkészülésről, a csapatról és a tervekről kérdeztük Fodor Péter vezetőedzőt.


– Új szezonnak vág neki a Naturtex-SZTE-Szedeák – ezúttal már nem újoncként. Hogyan fog zajlani a felkészülés?

– Nyolc hetet szánunk a felkészülésre, ennek az eleje inkább a fizikai tréningekről szól, edzőmeccsek nélkül. Az első felkészülési mérkőzést a negyedik hét végére tervezzük, utána pedig minden hét végén vagy hét közben lenne egy-egy. Attól függően, mennyit tudunk lekötni, a második négy hétre tervezünk összesen 8–10 mérkőzést. Ahogy közeledik a bajnokság, úgy haladunk a csapat taktikai összerakásával is, addig a fizikummal, a részletekkel és a képességek fejlesztésével fogunk foglalkozni.

– Vannak már lekötött időpontok a felkészülési meccsekre?

– Szeptember 9-én Kecskeméten, majd másnap itthon, ennek a visszavágóján fogunk először játszani, aztán szeptember 16-18. között egy kaposvári tornán veszünk részt. Ezek egyelőre a biztos időpontok. Az ezt követő két hétben külföldi, román és szerb csapatokkal próbálunk edzőmeccseket játszani, attól függően, mennyit tudunk lekötni.

– Az elmúlt szezonban három külföldi, két amerikai és egy szerb játékos erősítette a csapatot, közülük Nebojsa Dukics maradt, de Janou Rubinról sem mondott még le a csapat. Várhatók újabb légiósok, akár Rubin visszatérése?

Janou Rubinnal tartjuk a kapcsolatot. Remek szezont produkált tavaly, így az ázsiója is megnőtt, ennél fogva megváltoztak az igények felé és az ő részéről is. Nem zárkózik el attól, hogy visszajöjjön, és természetesen mi sem újbóli szerződtetésétől, de azt is tudomásul kell vennünk, hogy ha jobb ajánlatot kap, akkor azt fogja választani. Nagyon fontos, hogy anyagilag legyen is lehetőségünk leigazolni, ha úgy alakul. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy egy játékost vehetünk, ennek vonatkozásában közel állunk a megállapodáshoz egy magasposztos játékossal. Magam részéről a csapat szerkezetében örömmel látnék egy Rubin-kaliberű, jól egy-egyező ponterős és jól védekező játékost, amilyen ő volt tavaly.

– Milyen elvárásokkal várják a bajnokság kezdetét?

– A magunk által felállított elvárásoknak továbbra is szeretnénk megfelelni. Úgy gondolom, ha minden úgy alakul, ahogy szeretnénk, akár előrébb is tudunk lépni, azaz meg tudjuk erősíteni a „lyukas helyeinket” légiósokkal, zavartalan felkészülést tudunk produkálni, és nagyon reméljük, hogy nem lesznek olyan komoly sérüléseink, mint tavaly az év végén voltak. Ha ez mind összejönne, a mezőny sem tud nagyon erősödni – hiszen máris látható, hogy nagyon szűkre redukálódott az az elit, ami az elején biztos anyagi háttérrel rendelkezik, és sok pénzt költ –, s ha magunknak meg tudunk felelni, akár meglepetést is okozhatunk az elvárásaink felett.

– Tavaly a biztos bennmaradás volt a cél. Idén jöhet a legjobb nyolc?

– A biztos bennmaradás most is a cél, de amennyire lehetséges, igyekszünk feljebb végezni. Az már látható, hogy a büdzsénk nem lesz vastagabb, ez látszik a külföldieken, látszik azon, hogy nem igazán tudtunk minőségi játékosokat igazolni, jóllehet Farkas Attila a maga nemében kívül esik e megállapításon, hiszen ő annak számít, lévén egy válogatott-kerettagról szó. Nagyjából ugyanazok a lehetőségeink anyagilag, mint tavaly, vagy talán kicsit kevesebb. Most igyekszünk azt kihasználni, hogy dolgoztunk együtt egy évet, és nagyon kevés a változtatás a gárdán – ez egyébként általában előreviszi a csapatot.

– Hogyan változik meg a csapat játékrendszere?

– Most, hogy Bryson McKenzie már nincs a csapatban, úgy vélem, kissé mozgékonyabbá tudjuk és akarjuk is tenni játékunkat, ami vele kissé hektikus volt, hátramozgásainak lassúságát az ellenfelek tudatosan kihasználták. Most lehetőségünk van stabilabb védekezést kialakítani, ezzel együtt egy mozgékonyabb, gyorsabb csapatot felépíteni, és ezek eredményeképpen gyorsabb kosárlabdát szeretnénk játszani.

Default thumbnail
Előző sztori

Békaligetből békasziget egy tavon + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

A forint szűk sávban alakul reggel

Legutóbbi hasonló cikkek