/

Eltűnt a gaztenger a Tisza-partról + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A turistaszezonban, amikor egymást érik a fesztiválok Szegeden, illetve a héten a kajak-kenu vb is zajlik, különös figyelmet kap a város egyik meghatározó területe, a rakpart. Örömmel láttuk, hogy a part menti gaztenger pár napja eltűnt, illetve mint megtudtuk, nyáridőn a szokásosnál többször takarítanak, és több szemetest is kihelyeztek.

A rakpart lépcsője nyáron reggelente elég siralmasan fest, szanaszét hajigált szemét, mint például üvegek vagy épp szotyihéj „ékesíti”, hisz a fiatalok egyik kedvelt találkozási helye, s közülük sokan nem vigyáznak környezetükre. Így aztán szörnyű látvány fogadja azokat, akik hajnalban, kora reggel arrafelé közlekednek, illetve a hidakról tekintenek le a szőke folyóra, valamint annak környezetére. A rakpart és környékének rendbetételéért többen is felelnek, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) például a belterületen több helyrajzi számon is a partfal, illetve a rakparti út alatt lévő, terméskővel burkolt lépcsőzetes rézsűt is rendben tartja a lépcsősoron kívül.

Kozák Péter, az ATIKÖVIZIG igazgatója arról tájékoztatta portálunkat, hogy a rakparton húzódó közút viszont a szegedi önkormányzat kezelésébe tartozik. A közút alatti területen, a lépcsősoron és a burkolt rézsűn, valamint az az alatti részen a vízügy állományában dolgozó közmunkások gyűjtik össze minden hétköznap a szemetet. Immár hulladékgyűjtőket is elhelyeztek a területen, s onnan a szemetet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítja el, vagyis az ATIKÖVIZIG együttműködik velük, akárcsak az önkormányzattal.

„Az úszóházak előtti rész karbantartása, illetve az úszóházakon és a kikötést biztosító sodronyköteleken fennakadó uszadék eltávolítása az úszóházak üzemeltetőjének feladata” – tudatta Kozák Péter, s egyben hangsúlyozta, hogy ebben is közreműködnek a vízügyesek. Elsődlegesen a gaz kaszálását végzik munkatársaik. A cél természetesen az lenne, hogy a rakpart rendezett és tiszta legyen, ám ehhez az is kellene, hogy az arra járók, ott szórakozók is ügyeljenek környezetükre…

no images were found

Előző sztori

Kohári Nándor a Tisza-parti népünnepélyről a Telinen

Következő sztori

Nem sokat változtak a diákszámla-konstrukciók