Közélet

Az LMP kormányzati válságtanácsot sürget

Az LMP kormányzati válságtanácsot sürget

2011. augusztus 10., szerda
Az LMP kormányzati válságtanácsot sürget

Az LMP azt kéri a miniszterelnöktől, hogy azonnal hívjon össze kormányzati válságtanácsot a devizahitelesek megmentése érdekében - mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor.

A párt azt is szeretné, ha a kormány felfüggesztené és újratárgyalná a bankszövetséggel kötött korábbi megállapodást. A tárgyalásokba bevonnák a hitelesek érdekeit védő szervezeteket is. Az LMP-s képviselő azt mondta, meg kell akadályozni, hogy a bankok frankban számolhassák el azokat a költségeiket, amelyek a hiteltartozásokat növelik. Rámutatott arra, hogy például Horvátországban az árfolyamgát miatt egyéni számlán gyűlő hitelkülönbözetet nem lehet kamatokkal terhelni. Szerinte a kormányzat által kidolgozott eszközkezelő "fabatkát sem ér", mert azzal legfeljebb pár tucat családon lehet segíteni, ezért az LMP továbbra is egy eszközkezelő létrehozásában gondolkozik. Ebben mind az állam, mind a bankok, mind a hitelesek tulajdonosként vennének részt - mondta

Vágó Gábor

, szorgalmazva a magáncsőd intézményének mihamarabbi bevezetését is. Javasolta azt is, hogy a 90 napot meghaladó tartozással rendelkezőkhöz menjen ki a családsegítő. "Lehet hivatkozni a nyári szabadságolási időszakokra, de amikor helyzet van, akkor ott kell lenni a legénynek a gáton" - indokolta az azonnali lépések szükségességét a szóvivő, aki szerint a kormányzati politikusoknak fontosabb a saját üdülésük, mint az emberek kiszolgáltatottsága. Azért is kell sürgősen intézkedni, mert a kormány az elmúlt egy évben semmit nem tett a devizahitelesek érdekében, "csupán látszatintézkedésekre futotta" - tette hozzá. Vágó Gábor kijelentette, hogy az árfolyamgát intézményével nem lehet megmenteni az adósokat, mert így 2015-ben halmozottan jelentkeznek majd a problémák. "A kormány ahelyett, hogy létrehozna egy, a hosszú távú lakáspolitikai problémákat is megoldó intézményt, Ócsán egy szegénytelepet hoz létre, ahol munkahelyek híján kitörési lehetőség sincsen" - mondta a képviselő a fizetésképtelen lakáshitelesek megsegítésére vonatkozó beruházásra vonatkozó belügyminisztériumi tervek kapcsán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.