Az aranyár még 12 hónapig emelkedik

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ausztrál ANZ Research banki kutató intézet szerint az arany árának emelkedése 2012 harmadik negyedévében éri el csúcspontját, a nemesfém árának emelkedését az elkövetkező hat-tizenkét hónapban a szuverén adósságszolgálati válság és a világgazdasági növekedési aggodalmak támogatják majd.

Az ANZ ügyfeleinek küldött tájékoztatójában az idei harmadik negyedévi aranyár előrejelzését unciánként 1.560 dollárról 1.640 dollárra, negyedik negyedévi prognózisát pedig 1.600 dollárról 1.680 dollárra emelte.
Az aranyár emelkedéséhez az ázsiai jegybankok felvásárlásai és a fejlett országok jegybankjainak csökkenő eladásai is hozzájárulnak.
“Az arany árának emelkedése 2012 második felében és 2013 elején kezd majd csak ellenállásba ütközni. Az amerikai exit-stratégia a monetáris enyhítési programból, illetve az emelkedő amerikai kamatok elvonják majd a befektetők figyelmét az aranyról” – írja az elemzés.
A bank 2013 végére unciánként 1.480 dolláros aranyárat jelez előre.

Előző sztori

Hatvan szervezet az idei Civil Szigeten

Következő sztori

A vállalkozások hitel helyett kötvénnyel szereznek pénzt