Egyetem

Áttörés az intelligens chip fejlesztésében

Áttörés az intelligens chip fejlesztésében

2011. augusztus 20., szombat
Áttörés az intelligens chip fejlesztésében

Áttörést értek el tájékoztatásuk szerint az IBM technológiai konszern kutatói az úgynevezett intelligens chip fejlesztésében.

A chip teljesen új struktúra révén utánozni tudja az emberi agy alapvető képességeit - közölte a cég csütörtökön. A prototípusok egyebek közt képesek játszani a Pong nevű komputerjátékot, elszámolni 0-tól 9-ig és navigálni is tudnak. Remények szerint alapkövét jelenthetik a "tanuló" számítógép kifejlesztésének. Az első darabokat az IBM kutatóközpontjában Kaliforniában állították elő a mérnökök, a fejlesztés most kerül tesztfázisba. A prototípusok olyanok, mint a hagyományos mikroprocesszorok, szilíciumból készültek, felépítésük azonban nem lineáris, hanem az emberi agy neurobiológiai struktúráit idézi. Ezáltal lehetővé válnak olyan alapfunkciók, amelyek az emberi érzékeléshez, felismeréshez és reagáláshoz hasonlítanak. A projekt célja többek közt egy olyan számítógép kifejlesztése, amely "felszívja" az adatokat, elemzi őket, majd erre építve dinamikusan újraformálja magát és cselekszik. A Neumann János-féle működési elvtől eltérően az új chippel működő komputerek a tervek szerint maguk szereznek tapasztalatot, "tanulnak", felismerik az összefüggéseket és feltevéseket képeznek majd. A jövőben az informatika alkalmazása egyre nagyigényűbb lesz, amit a mai eszközökkel nem lehet hatékonyan szolgálni - fogalmazott Dharmendra Modha, a kutatóintézet projektvezetője. A prototípusok a számítógépek és alkalmazások új generációját harangozzák be a gazdaságban és a tudományban a kutatók szerint. Az, hogy mikor lehet kész termékként bevetni őket, még nem ismert. A SyNAPSE (Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics) projekt az amerikai védelmi minisztérium égisze alatt működik, 2008 óta dolgoznak rajta az IBM mellett a Hewlett-Packard, a General Motors és a Boeing kutatói.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.