Írjon nekünk

Egyetem

Visszatérne Magyarországra a toledói oktató

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Az elmúlt években egy együttműködés alakult ki a Toledói Egyetem Fizioterápiás Intézete és a Szegedi Tudományegyetem között, hogy előkészítse és kialakítsa a gyógytornászhallgatók két intézmény közti mobilitásának lehetőségeit. Erre a megegyezésre alapozva indult el két évvel ezelőtt egy kezdeményezés, hogy a Fulbright Ösztöndíj Program keretén belül Szegeden fogadhassák 2011. februártól 5 hónapon át Andrew Meszarost, a Toledói Egyetem Fizioterápiás Intézetének volt, az Orvos Kar Idegtudományi Részlegének jelenlegi munkatársát.

Andrew Meszaros azt vizsgálja, hogy miként kontrollálja az idegrendszer az izmokat. Interdiszciplináris területről van szó, mérnök-, gyógytornász-, orvos- és kineziológushallgatókat egyaránt oktat az adjunkus. Andrew Meszaros lapunknak elmondta, mindig is szeretett volna kapcsolódni egy a Fulbrighthoz hasonló programhoz a nemzetközi kapcsolatok építése céljából. Annál is inkább örült a lehetőségnek, hiszen nagyszülei Magyarországon születettek. Így személyes indíttatása is volt szegedi tartózkodásának, mint elmondta, mind magát, mind gyermekeit szerette volna gazdag kulturális tapasztalathoz juttatni. Emellett a másik, szakmai ok az volt, hogy olvasta Nagy Editnek, a Fizioterápiás Tanszék vezetőjének egyik cikkét, mely olyan módszert mutatott be, ami iránt Andrew Meszaros is érdeklődött. Harmadik, „közösségi okként” az adjunktus a Toledói Egyetem és az SZTE közötti kapcsolatépítést jelölte meg, annál is inkább adott volt ez számára, hiszen Toledo és Szeged testvérvárosok.

Érdeklődő hallgatók közt

Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon (ETSZK) töltött szemeszter során az adjunktus féléves kurzust tartott „Advances in Neurophysiology” címmel, illetve részt vett a kar Fizioterápiás Tanszékének kutatásaiban, a már folyamatban lévő PhD-munkák konzultálásában és az egyes tárgyak tananyagtartalmának fejlesztésében.
„Nagy benyomást tett rám a hallgatók érettsége, akikkel dolgozhattam. Komoly ’rizikót’ vállaltak, hiszen az angol nyelvvel, az idegtudomány szakterületével és sok cikk elolvasásával kellett megküzdeniük” – beszélt szegedi tapasztalatairól Andrew Meszaros. Mint elmondta, kurzusokon kívül is megkeresték érdeklődő hallgatók, hogy ajánljon nekik szakirodalmat a mozgás idegi kontrolljával kapcsolatban. A vendégoktató elmondta, reméli, hogy sikerült megtanítani óralátogatóinak a szakirodalom kritikus szemmel való olvasását.

Híd elmélet és gyakorlat között

A tanszékvezető, Nagy Edit mellett Fehérné Kiss Anna általános dékánhelyettes főiskolai docenst is kiemelte Andrew Meszaros, mint mondta, mindhárman az idegtudomány területén dolgoznak, és így különböző nézőpontokból meg tudták vitatni az aktuális kérdéseket. Szerencsés véletlenként éppen szegedi tartózkodása alatt került sor a Fizioterápiás tanszék által szervezett Egyensúly rehabilitáció – Az elmélettől a gyakorlatig- című nemzetközi kurzus lebonyolítására, melynek oktatói Anne Shumway-Cook és Marjorie Wooollacott voltak szintén az USA-ból. „Két világszerte elismert motorkontrollos tudóssal ismerkedhettem meg itt Szegeden Anne és Marjorie személyében, akik szerencsésen ötvözik a tudomány legfrissebb vívmányait és a gyakorlati munkát” – emelte ki a toledói oktató, aki szerint szakmája egyik legnagyobb kihívása, hogy hidat tudjanak építeni az alap- és a klinikai tudományok közé. Andrew Meszaros azt is elmondta, szeretne visszatérni Magyarországra. „Minél több időt töltök itt, annál több utat látok az együttműködésekre – bárcsak egy évig tartott volna a program” – így az adjunktus.

Az örökség magyar része

Andrew Meszaros úgy fogalmazott, minél jobban megismeri az országot, annál komplexebbnek találja a magyar kultúrát – ezért is sajnálatát fejezte ki, hogy éppen most kell visszautaznia Toledóba. „Úgy térek vissza, hogy még büszkébb vagyok arra, hogy amerikai magyar vagyok” – vallja a toledói oktató. Azt is elmondta, sokkal jobban érti „öröksége magyar részét”. A magyar nyelvről szólva úgy nyilatkozott, bár néhány szó kivételével nem tud magyarul, szereti hallgatni az itteni beszédet, amelyben olyan szépséget vél felfedezni, ami az angolban nem létezik.
Andrew Meszaros Toledóba való visszatérte előtt még tett egy budapesti kitérőt is, ahol Margitay Tihamérral, a Budapesti Műszaki Egyetem Filozófia és Tudománytörténeti Tanszékének vezetőjével Polányi Mihály elméletéről konzultált – mindkettőjüket ugyanis az elme működése (is) érdekli…

Egészség

Még nem tudni, hogy lesz-e ponthúzó parti Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tárgyakkal is átvihető a vírus, így erre továbbra is oda kell figyelni.

Tovább olvasom

Egészség

Teljes radiológiai eszközparkkal bővül a Szegedi Tudományegyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

4,8 milliárdos kormányzati támogatásból.

Tovább olvasom

Egyetem

Jótékonysági mosolymaszk-kampányt indít a Vöröskereszt megyei szervezete

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Rendeljünk védőeszközt a szervezet Tű, Cérna, Szeretet Varrodájától.

Tovább olvasom

Aktuál