Közélet

Több sarkalatos törvényről is szavazhat a Ház utolsó nyári ülésén

Több sarkalatos törvényről is szavazhat a Ház utolsó nyári ülésén

2011. július 11., hétfő
Több sarkalatos törvényről is szavazhat a Ház utolsó nyári ülésén

Az Országgyűlés mai ülésén csaknem húsz törvényjavaslatról dönthet, így a képviselők elfogadhatják például az egyházügyi, a köztársasági elnök jogállásáról, valamint az alapvető jogok biztosáról szóló sarkalatos törvényeket is. A parlament ezzel a nyári rendkívüli ülésszak végére is ér, soron következő, első őszi ülését szeptember 12-én tartja.

A lelkiismereti- és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényjavaslatot négy KDNP-s képviselő,

Lukács Tamás, Vejkey Imre Varga László

és

Harrach Péter

nyújtotta be az Országgyűlésnek. Az indítvány mellékletében az 1895-ös törvény alapján bevett, illetve elismert felekezeteket sorol fel, a jelenleg használt történelmi egyház kifejezés pedig nem szerepel a dokumentumban. A köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényjavaslat alapján az államfőnek a jövő évtől az országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan évente vagyonnyilatkozatot kell tennie. A kormányzati előterjesztés elfogadásával a jövőben sarkalatos törvény rendelkezhet az államfő lemondásának, tartós akadályoztatásának, vagy személyi védelmének és az őt segítő hivatal részletszabályairól is. Az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslat célja, hogy szabályozza a jelenlegi ombudsmani rendszernek az új alaptörvényben már megfogalmazott egységesítését. A kabinet a változtatástól azt várja, hogy az alapvető jogok biztosa a jelenlegi ombudsmannál határozottabb, erősebb és következetesebb hangon szólhat a nyilvánossághoz. Emellett döntés születhet az információs önrendelkezési jogról szóló előterjesztésről, amely egy újonnan felállítani javasolt adatvédelmi hatóság feladatkörébe utalná a jelenlegi adatvédelmi ombudsman feladatait. A Ház szavazhat még a honvédelemről szóló törvényjavaslatról, továbbá az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosításáról, illetve a népegészségügyi termékadóról rendelkező előterjesztésről. Az utóbbi, a "chipsadó" néven ismertté vált rendelkezés a magas só- és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását kívánja visszaszorítani, az ezen termékekre rakódó közteher mértékének növelésével. A képviselők emellett felállíthatják a Magyar Művészeti Akadémiát, valamint a választási törvény módosításával eltörölhetik az érvényességi küszöböt az időközi választásokon. A parlament a sporthuliganizmus elleni fellépés érdekében is jogszabályokat változtathat meg, és határozati javaslatba foglalhatja a parlament épülete előtti Kossuth tér rekonstrukcióját is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.