Több mint kétszáz kézműves a Művészetek Völgyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint kétszáz kézműves kínálja portékáit a Művészetek Völgyében. A fesztivál a rossz idő ellenére tömegeket vonz: a hallgatóság pénteken megtöltötte az Alexandra udvart, ahol Vámos Miklós beszélgetett Müller Péterrel, a Palya-udvarban pedig Palya Bea népes közönség előtt Nemes Takách Kata képzőművész-imprószínésszel társalgott.

A vasárnap befejeződő tíznapos rendezvénysorozaton a fellépő művészek mellett több mint kétszáz kézműves – fazekasok, bőrdíszművesek, ékszerkészítők, szappangyártók, késesek, ruhakészítők – kínálja saját készítésű alkotásait – mondta Ádám Krisztina szervező az MTI-nek.
Az árusok 99 százalékban kézműves termékekkel érkeztek a völgybe, ahol előzetes jelentkezéshez kötötték a részvételt – mondta Ádám Krisztina. Hozzátette: ezzel szűrik ki a giccset és néhány jelentkezőt el is utasítottak. Ellenőrzéseiken sajnos találkoznak olyannal is, aki bejelentés nélkül egyszerűen “letelepül”. A kézművesek nyolcvan százaléka állandó visszatérő, kihasználják az alkalmat a bemutatkozásra.
Számos árus az iparművészeti lektorátus által zsűrizett terméket árul, és többen foglalkozásokat is tartanak Kapolcson és Vigántpetenden. A magánházak udvaraiban kialakított árusító helyeken tartanak korongozást, papírmerítést, de a gyermekek és felnőttek találhatnak kerámiafestő foglalkozást is. Sokan megtervezik a dizájnt is, és felvetődött, hogy jövőre díjazzák a legszebb völgyudvart. A szervező kiemelte, hogy nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítaniuk a kézművesekkel.
Az idén három település – Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd – részvételével megrendezett fesztivál vasárnap völgyzáró koncerttel zárul, előtte szombaton a Bokréta és biciklilánc című magyar néprajzi filmfesztivál díjátadójára kerül sor Vigántpetenden.

Előző sztori

Labdarúgás: Volán-hetes Kiskőrösön – új fiú a kapuban

Következő sztori

Műsorújság: a Telin TV szombati műsora