Kultúra

Több mint kétszáz kézműves a Művészetek Völgyében

Több mint kétszáz kézműves a Művészetek Völgyében

2011. július 29., péntek
Több mint kétszáz kézműves a Művészetek Völgyében

Több mint kétszáz kézműves kínálja portékáit a Művészetek Völgyében. A fesztivál a rossz idő ellenére tömegeket vonz: a hallgatóság pénteken megtöltötte az Alexandra udvart, ahol Vámos Miklós beszélgetett Müller Péterrel, a Palya-udvarban pedig Palya Bea népes közönség előtt Nemes Takách Kata képzőművész-imprószínésszel társalgott.

A vasárnap befejeződő tíznapos rendezvénysorozaton a fellépő művészek mellett több mint kétszáz kézműves - fazekasok, bőrdíszművesek, ékszerkészítők, szappangyártók, késesek, ruhakészítők - kínálja saját készítésű alkotásait - mondta

Ádám Krisztina

szervező az MTI-nek. Az árusok 99 százalékban kézműves termékekkel érkeztek a völgybe, ahol előzetes jelentkezéshez kötötték a részvételt - mondta Ádám Krisztina. Hozzátette: ezzel szűrik ki a giccset és néhány jelentkezőt el is utasítottak. Ellenőrzéseiken sajnos találkoznak olyannal is, aki bejelentés nélkül egyszerűen "letelepül". A kézművesek nyolcvan százaléka állandó visszatérő, kihasználják az alkalmat a bemutatkozásra. Számos árus az iparművészeti lektorátus által zsűrizett terméket árul, és többen foglalkozásokat is tartanak Kapolcson és Vigántpetenden. A magánházak udvaraiban kialakított árusító helyeken tartanak korongozást, papírmerítést, de a gyermekek és felnőttek találhatnak kerámiafestő foglalkozást is. Sokan megtervezik a dizájnt is, és felvetődött, hogy jövőre díjazzák a legszebb völgyudvart. A szervező kiemelte, hogy nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítaniuk a kézművesekkel. Az idén három település - Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd - részvételével megrendezett fesztivál vasárnap völgyzáró koncerttel zárul, előtte szombaton a Bokréta és biciklilánc című magyar néprajzi filmfesztivál díjátadójára kerül sor Vigántpetenden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.