Gazdaság

Szeptember közepéig vehetők át a reálhozamok a postákon

Szeptember közepéig vehetők át a reálhozamok a postákon

2011. július 19., kedd
Szeptember közepéig vehetők át a reálhozamok a postákon

A postákon szeptember 16-ig vehetők át a magánnyugdíj-pénztári reálhozamok - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Magyar Posta közös közleményében kedden.

Mint írták, több magánnyugdíjpénztár már írásban visszaigényelte az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett tagoknak járó hozamgarantált tőke feletti összeg (reálhozam) és tagdíj-kiegészítés összegét a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól. Van olyan pénztár, amelyik már megindította a kifizetést a tagok részére. Akik másként nem rendelkeztek, azok szeptember 16-ig a Magyar Posta közvetítésével juthatnak a kiutalt összeghez. A jogszabály szerint a magánnyugdíjpénztárak legkésőbb július 20-ig kötelesek írásban visszaigényelni a reálhozamot és a tagdíj-kiegészítést az alaptól, és azok kifizetését a visszaigényelt összeg jóváírását követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb augusztus 31-ig kell teljesíteniük a jogosultak részére. A reálhozamról és tagdíj-kiegészítésről a volt pénztártagok többsége úgy rendelkezett, hogy a neki járó összeget adómentesen veszi föl korábbi pénztárától, lakcímére történő postai kiutalással vagy banki átutalással. Ha a volt pénztártag nem rendelkezett a kifizetésről, akkor a magánnyugdíjpénztár a pénztári nyilvántartásban szereplő lakcímére postán küldi meg a pénzt a korábbi tagpénztártagnak. A pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet alkalmi módosítása alapján a Magyar Posta a visszalépett tagoknak járó kifizetéseket a pénztári indítást követő 20 munkanapon belül teljesíti. Amennyiben a volt tagot 150 ezer forint alatti összeg illeti meg, azt a postai kézbesítő személyesen fizeti ki a lakcímen. Ha a kézbesítő nem találja otthon a címzettet, értesítőt hagy nála, amely alapján a tag az értesítőn szereplő postán veheti át a pénzt. A 150 ezer forint feletti összegek esetében a volt pénztártag értesítőt kap, és ennek alapján tudja átvenni a neki járó összeget a postán. Amennyiben a kézbesítés időszakában a volt pénztártag nem tartózkodik lakhelyén, a kifizetések zökkenőmentes teljesítése érdekében a Posta lehetőséget kínál arra, hogy a kiutalt összegeket - a pénztári utalás időpontjától függetlenül - szeptember 16-ig vegyék át a jogosultak, illetve a reálhozam fölvételére maguk helyett meghatalmazottat bízzanak meg. A Magyar Posta a szeptember 16-ig át nem vett kifizetéseket köteles visszaküldeni az egyes magánnyugdíjpénztárakhoz. A visszaérkezett összeget a magánnyugdíjpénztárak - a volt tagnak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírás érdekében - a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalják át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.