Nem véletlen a háborús bűnösök elfogása

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szilágyi Imre, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) kutatója egyáltalán nem tartja véletlennek, hogy Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg volt parancsnoka után nem sokkal az utolsó körözött szerb háborús bűnöst, Goran Hadzic egykori horvátországi szerb vezetőt is elfogták az EU-integrációra törekvő Szerbiában.

A külügyi szakértő Hadzic elfogásának szerdai hivatalos bejelentése kapcsán rámutatott: nyilvánvaló, hogy e két fontos személy elfogása alapvető feltétel volt ahhoz, hogy Szerbia tovább haladhasson az európai integráció útján, és idővel elnyerhesse a tagjelölti státust.
Rámutatott, hogy Horvátország sikeres EU-integrációja pozitív példa a térség országainak, azt bizonyítja Szerbia számára is: ha megfelel a feltételeknek, megkapja jutalmát. Brüsszelben korábban világossá tették, hogy szó sem lehet előrelépésről Szerbia uniós integrációjában addig, amíg nem fogják el a háborús bűnösöket. Belgrád számára a háborús bűnösök elfogásával elérhető közelségbe került az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése.
“Érdekes módon hosszú ideig nem sikerült őket elfogni, most pedig hirtelen mindkettőt elkapták” – fogalmazott a szakértő, és utalt rá: Szerbiában ezzel kapcsolatban “elég kemény” belharcok zajlottak, ugyanis nem minden illetékes és hatóság volt érdekelt a háborús bűnösök elfogásában, Mladic bizonyos mértékben nemzeti hősnek számított.
Az MKI tudományos főmunkatársa elmondta, hogy míg az előző szerb kormány a vélt vagy valós nemzeti érdek, illetve az európai integráció közül az előbbit tartotta fontosabbnak, addig a jelenlegi, 2008 óta hatalmon levő politikai vezetés az európai integráció mellett kötelezte el magát. Belgrád – miközben a szerb közvélemény többsége támogatja az ország EU-integrációját – a bűnösök kiadatása mellett döntött, bár ezt “nem nagy örömmel” tette, hiszen egy nemzeti hős kiadatása politikai kockázattal jár. Arról feltehetőleg soha sem lehet majd közelebbit megtudni, hogy a hatóságok korábban is tudták-e, hol tartózkodnak a bűnösök – tette hozzá a kutató. Elmondta: Hadzic elfogása miatt a lakosság körében egyelőre nincs tiltakozás, úgy tűnik, a közvélemény számára fontosabb az EU-integráció.
Azzal kapcsolatban, hogy mennyi esélye van a Koszovó önállóságát elutasító Szerbiának az EU-csatlakozásra, Szilágyi Imre azt mondta: az Európai Unió híres arról, hogy “lehetetlen kompromisszumokat” képes működtetni. Utalt a két részre osztott Ciprusra, ahol a görög entitás az EU része, a török pedig nem. Brüsszel eddig azt várta el Szerbiától, hogy Koszovóval – nem feltétlenül elismerve – építsen ki egy nagyon gyakorlati megalapozottságú kapcsolatrendszert. Ebben Belgrád előrelépett, június elején gyors szerb-albán megállapodás született az útlevelek és a kocsik rendszámtáblájának kérdésében.
A kutató elmondta: ma még nem lehet tudni, hogy Brüsszel milyen további igényeket fog támasztani Szerbiával szemben, ha a tagjelölti státus elérése után elkezdődnek az uniós csatlakozási tárgyalások. Szilágyi Imre meggyőződése szerint Szerbiát “szép lassan” rá kell vezetni az uniós csatlakozás feltételeinek teljesítésére. Megítélése szerint a sajtóbeli üdvrivalgások ellenére Belgrád a háborús bűnösök kiadásával tulajdonképpen csak azt teljesítette, amit Európában magától értetődőnek kellene tekinteni. “Ez még nem demokrácia, ez annak valahol az előszobája” – fogalmazott a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa.

Default thumbnail
Előző sztori

Száz-százötven elbocsátandó kerülhet kedvezőbb helyzetbe

Default thumbnail
Következő sztori

Műsorújság: a Telin TV csütörtöki műsora