Közélet

Móravárosi Napok és téglajegyek a kápolnáért + FOTÓK

Móravárosi Napok és téglajegyek a kápolnáért + FOTÓK

2011. július 21., csütörtök
Móravárosi Napok és téglajegyek a kápolnáért + FOTÓK
Ahogy azt már megírtuk, öt civil egyesület komoly munkába fogott, hogy az 1968-ban először robbantással, majd tankokkal (!) porrá zúzott Kálvária téri kápolna ismét a helyére kerüljön. Csütörtökön sajtótájékoztatón beszéltek terveikről.

Első lépésként egy emlékhely felállítását tervezik a Kálvária térre, amely a dombon, az egykori kápolna helyén kapna helyet. Egy 6×3 méteres fakeresztet szeretnének állítani két kopjafával. Az emlékhelyen október 23-án két kopjafát is felállítanának a civil szervezetek. Az egyik kopjafát az 1951-ben Szegedről a „magyar gulágra”, a hortobágyi munkatáborokba deportáltak emlékére állítják fel (a „magyar gulág” 12 ezer áldozatából 1500 szegedi polgár volt, de városunkban a mai napig nincs semmilyen emlékművük, emléktáblájuk). A másik kopjafát a Szent Kereszt Plébánia állítja a kápolna emlékére. Megtudtuk, hogy a tulajdonosi bizottság ülésén – a főépítész részvételével – egyhangúlag támogatta a kezdeményezést. Érdekes, hogy a tervtanács azonban nem. A végső döntést a jogi bizottság hozza meg az ügyben. Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő elmondta, hogy ő szeptemberig minden energiáját arra fordítja, hogy az engedélyeztetés zöld utat kapjon, hiszen az emlékhely felépítésének időpontjaként szeptember 11-ét jelölték meg. Ez a dátum lesz az első Móravárosi Napok időpontja. Ez a zenés, sportos, családi vasárnap az összetartozás jegyében születik meg. A kereszt állítása az első lépés, a civilek úgynevezett téglajegyet is terveztettek, amiket 500 és 1000 forintért lehet megvásárolni, így járulhat hozzá bármelyik polgár a kápolna építéséhez. A jegyeket megvásárolhatják szerkesztőségünkben is, illetve érdeklődhetnek a 06-30-483-23-48 és a 06-20-3694-556 telefonszámokon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.