Kerékpáron az erdélyi autonómiáért

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint kétszázan 240 kilométert készülnek megtenni négy nap alatt jövő héten a székelyföldi autonómia érdekében. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezését minden magyar politikai szervezet felkarolta, és több tucatra tehető az akciót támogató civil szervezetek, vállalkozások száma – adja hírül az Erdély Ma hírportál.

A kezdeményezők szerint a biciklitúra hasonlítható az autonómiaharchoz, akadályokkal, buktatókkal teli, nehézségekkel kell megbirkózniuk azoknak, akik vállalják, de egyik és másik esetben is bizonyíthatják, nem szállnak ki a versenyből, nem választják a könnyebb utat, hanem következetesen, kitartóan haladnak a cél felé – hangzott el az EMNT háromszéki sajtóértekezletén. A négynapos háromszéki biciklitúra a Magyar Ifjúsági Tanács öt évvel ezelőtti hasonló, csak nagyobb területi lefedettségű akciója előtt is tisztelegni kíván, de céljai közt szerepel megmutatni a háromszékieknek az akarat és autonómiaigény erejét. Nagy eredménynek tartják a kezdeményezők, hogy a magyar politikai szervezetek mind felkarolták a kerékpárutat (bevallásuk szerint az egyik legtöbb időt, leleményességet igénylő tevékenység volt, hogyan helyezzék el a plakáton a logókat, hogy egyik se érezze másod- vagy többedrangú támogatónak magát), mindenütt polgármesterek fogadják majd a csapatot, és akad, aki megígérte, néhány kilométer erejéig csatlakozik a kerékpározókhoz. „Ez nagyon fontos, hiszen az autonómia ügyében csak összefogással lehet eredményt elérni. Bizonyítani akartuk azt is, a fontos, nagy célok egybe tudják kovácsolni a különböző nézeteket vallókat” – fejtette ki Bardócz Csaba, az EMNT felső-háromszéki elnöke.

A kerékpározók jövő kedden, július 19-én reggel 9 órakor indulnak Kézdivásárhelyről, első nap Felső-Háromszéket barangolják be, majd átkarikáznak Orbaiszékre, az éjszakát Kovásznán töltik. Másnap sok fontos megálló (Csomakőrös, Zágon, Uzon stb.) beiktatásával Sepsiszentgyörgyre tartanak, ott éjszakáznak, harmadik nap pedig Erdővidékre hajtanak, a Baróti megalvás után Kisbacon, Bibarcfalva és Mikóújfalu érintésével délutánra tervezik az érkezést a Tusványosi Szabadegyetemre. A szervezők elmondták, az út honismereti túrának is tekinthető, minden településen megnézik a jelentős kulturális, történelmi műemlékeket, esténként a városokban neves szakemberek tartanak előadásokat az autonómiáról, melyre nemcsak a túra résztvevőit, de minden érdeklődőt várnak. Céljuk az is, hogy az emberekhez közelebb vigyék az autonómiát, megértessék velük tartalmát, lényegét, no meg a legfontosabbat: bárki tehet érte valamit, csak rajtunk múlik, hisszük-e, hogy megvalósítható, hajlandóak vagyunk-e vállalni a kisebb-nagyobb áldozatokat.
Az autonómia érdekében tett kerékpárútra mindenkit várnak, egy jól felszerelt bicikli szükséges, elszántság és némi erőnlét. A szervezők ígérik, nem terhelik túl a vállalkozó szelleműeket, gyakoriak lesznek a pihenők, minden településen megállnak.

Előző sztori

A VM felfüggesztette a stratégiai cukorkészlet értékesítését

Következő sztori

Tenisz: szoros Naturtex-vereség a BEAC-tól