Közélet

Jobbik: Fidesz-puccs a többpártrendszer ellen?

Jobbik: Fidesz-puccs a többpártrendszer ellen?

2011. július 10., vasárnap
Jobbik: Fidesz-puccs a többpártrendszer ellen?

A Jobbik szerint a Fidesz választási reformja a kompenzáció eltörlésével még igazságtalanabbá tenné az eddig is aránytalan választási rendszert, és gyakorlatilag "megpuccsolná" a többpártrendszert.

Ez az újabb aránytorzítás már "az egypártrendszer felé tett ugrást" jelentené - közölte

Dúró Dóra

, a párt szóvivője vasárnap az MTI-vel, felidézve, hogy az 53 százalékos társadalmi támogatottságból kapott "torz módon" kétharmados parlamenti többséget a Fidesz-KDNP. Mint közleményében írja, a választási rendszer "ilyen mértékű eltorzítását a Fidesz sem gondolhatja komolyan", hozzátéve, hogy a Fidesz legújabb javaslatának célja bizonyára csak az ellenzék és a szavazók "tűrésküszöbének tágítása". A Jobbik szerint éppen a választási rendszer arányosítására lenne szükség a német modell magyarországi meghonosításával, amely az egyéni választókerületek megtartásával biztosít a választók szavazatarányának megfelelő parlamenti összetételt. Dúró Dóra hangsúlyozza: a töredékszavazatok eltörlése azt jelentené, hogy a nem győztes egyéni jelöltekre adott szavazatok teljes egészében elvesznek, ami így "a jelenleginél is igazságtalanabb", a választók valódi akaratát nem tükröző eredményt hozna. Ezzel a szabályozással csak a Fidesz jár jól, "a győztes mindent visz elve alapján a mindenkori ellenzék parlamenti súlya szimbolikussá válna a túlhatalommal szemben."

Áder János

, a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő szombaton jelentette be, hogy a Fidesz elnöksége egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol, amelyben az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne, és eltörölnék kompenzációs listát. A tervek szerint megmaradna pártokra vonatkozó ötszázalékos bekerülési küszöb, de újdonság, hogy az induláshoz a jelenlegi 750 helyett 1500 ajánlószelvényre lenne szükség az egyéni választókerületben, s ezek összegyűjtésére 21 nap állna rendelkezésre

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.