Fellendülhet a gyümölcstermelés a chipsadó miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint a magyar gyümölcstermelés fellendülése lehet az egyik pozitív hozadéka a népegészségügyi termékadó – ismertebb nevén chipsadó – bevezetésének.

Szeptembertől népegészségügyi termékadót vezetett be az Országgyűlés a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételekre, italokra, így a 25 százaléknál kevesebb gyümölcstartalmú üdítőkre, az energiaitalokra, az előrecsomagolt süteményekre, a sós snackekre, valamint az ételízesítők egy részére.
A fideszes Font Sándor és Kovács József törvényjavaslatát 255 igen szavazattal, 54 ellenében, 36 tartózkodás mellett fogadta el a Ház hétfőn.
A VM MTI-hez eljuttatott keddi közleményében hangsúlyozza: az egészséges táplálkozási szokások támogatása a magyarországi mezőgazdasági termékeknek kedvez, segíti a helyi termelés és az élelmiszerbiztonság megerősítését.
Az új adónemet öt termékcsoportra vetik ki: a megengedettnél több cukrot tartalmazó üdítőitaloknál literenként 5, energiaitaloknál viszont – ahol a koffeintartalom a mérték – ugyanezen mennyiségnél 250 forint lesz adó. Az előrecsomagolt cukrozott készítmények esetében kilogrammonként 100 forint, sós snackeknél és az ételízesítőknél 200 forint a termékdíj – részletezi a minisztérium.
A tárca hangsúlyozza, hogy a termékdíj kizárólag az előrecsomagolt termékekre vonatkozik, úgynevezett egyfázisú adóról van szó, ami azt jelenti, hogy az áruk értékesítőinek kell befizetniük az adóhatósághoz. A termékdíj megfizetése alól többek között azok kaphatnak mentességet, akik éves szinten 50 kilogrammnál, illetve 50 liternél kevesebbet adnak el az érintett termékekből.
Az adóból 20 milliárd forint bevételre számít a költségvetés – fűzi hozzá a VM.

Előző sztori

Ki tud a kerékpáros nőről?

Következő sztori

Az MLSZ nem járult hozzá az FTC halasztási kérelméhez